Kiállítások, fotótárlatok, bábszínház, sokszínű kultúra Óbuda-Békásmegyeren – Szeptember 20. az európai kultúra napja

Hírek
Közzétéve:

Az európai kultúra napjának célja, hogy a résztvevő országok, szervezetek, intézmények bemutassák: minden kultúra egyenrangú, egyformán értékes és megőrzésre méltó. Ebből az alkalomból a kerület sokoldalú őszi ingyenes programjaiból tallózunk.

Az európai kultúra napja a jeles napok sorában fiatal eseménynek számít. 2008-ban, az Európai Unió kibővítésének évfordulója alkalmából kezdeményezte öt ország civilszervezeteinek összefogása.

Az, hogy a kultúrák sokszínűsége érték, mi itt, a harmadik kerületben többek között kulturális intézményeink színvonalas és gazdag kínálatával, valamint hagyományait ápoló nemzetiségi önkormányzatainkkal – egyedülálló módon a fővárosban tizenkét nemzetiségi önkormányzat működik Óbuda-Békásmegyeren – szintén ezt képviseljük.

Képzőművésznők Óbudán a változásról

Óbudai képzőművésznők kiállításának az Ars Sacra Fesztivál alkalmából a San Marco utcai Óbudai Kulturális Központ ad otthont. A tárlat különlegessége, hogy a képzőművészeti szempontok mellett a női megközelítések is gazdagítják a gyűjteményt.

A kerületünkben élő és alkotó művésznők meghívásos kiállítása azt mutatja be, hogy kinek mit jelent a változás, hogyan van jelen a művészek életében, és milyen módon tudnak hozzá alkalmazkodni. A kiállítás – amely a T-Art Alapítvány szervezésében valósul meg – ingyenesen látogatható október 15-ig.

Aulakiállítás a városegyesítést követő évtizedekről

Pest, Buda és Óbuda egyesülésének 150. évfordulóját kulturális programok sorával ünnepeljük a harmadik kerületben is, ennek az eseménysorozatnak a része a Békásmegyeri Közösségi Ház beltéri jubileumi aulakiállítása. Arról emlékezünk meg, hogy az 1873-as városegyesítéssel új korszak kezdődött az egykori önálló településként működő Óbuda életében, amely nagyban meghatározta a következő évtizedeket is.

Kulturális központunk és az Óbudai Múzeum közös fotókiállítása – amely október 20-ig ingyenesen megtekinthető – ezt az átalakulást és fejlődést mutatja be tematikus felosztásban, egészen 1925-ig. A tablókat Horváth Péter történész, muzeológus és Rózsa Magdolna, a központ kulturális referense állította össze.

Népmesék tanítanak életfeladatainkra

Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án, a magyar népmese napján kiemelten is ünnepeljük népmesekincseinket. Hiszen ahogyan Boldizsár Ildikó népmesekutató fogalmaz: A népmeséken keresztül érvényes tudás birtokába lehet jutni azzal kapcsolatban, hogy miként működik a világ, és milyen életfeladatai vannak az embernek.”

A Csillaghegyi Közösségi Házban ebből az alkalomból Fabók Mancsi Bábszínháza mutatja be A székely menyecske meg az ördög című népmesét, ezt követően pedig a mese ihlette kézműves foglalkozás várja a gyerekeket. A 10-től 13 óráig tartó programra a belépés díjtalan.

Keleti Éva fotóművésznő kiállítása a 3K-ban

Ők is vannak még címmel nyílik fotókiállítás Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas Érdemes és Kiváló Művész eddig soha nem látott alkotásaiból a 3K-ban, azaz a Kaszásdűlői Kulturális Központban. A fotóművésznő hét évtizeden keresztül átívelő munkássága a magyar kultúra és nemzeti fotótörténet meghatározó része.

A kiállított művészportrékon a hazai színházi világ nagy ikonjai jelennek meg, mint például Gálvölgyi János, Kulka János, Eperjes Károly, valamint nagy örömünkre, külön erre az alkalomra is készültek képek, olyan művészekről, akik az elmúlt tíz év alatt többször is vendégszerepeltek a 3K-ban. A kiállítás ingyenesen látogatható október 26-ig.

Találkozás Szinetár Miklóssal a Társaskörben

Szinetár Miklós Szinetár – Önéletrajz-szerűség és egyebek című kötetének bemutatójára várják az Óbudai Társaskör Kamaratermébe szeptember 23-án 17 órától az érdeklődőket. Izgalmasnak ígérkezik a találkozás a Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas rendezővel.

Díszpolgárunkkal Becze Szilvia fog beszélgetni. A programra a belépés ingyenes, de a szervezők kérik, hogy az érdeklődők jelentkezzenek e-mailen az obudaitarsaskor.protokoll@gmail.com címen vagy a + 36(70)685-2037-es telefonszámon, Uzoni Máriánál.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság