Környezetbarát útszóró anyagot osztottunk ki nyertes pályázóinknak

Hírek
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat elkötelezett a környezetvédelem mellett, ezért 2023. évben ismételten térítésmentesen adtunk környezetkímélő anyagot a közterületek síkosságmentesítésére nyertes pályázóinknak.

A jégmentesítő anyagok úgy működnek, hogy a vízzel (jéggel, illetve hóval) oldatot képeznek, amely oldatnak alacsonyabb a fagyáspontja, mint a víznek, így az új oldat fagyáspontjáig folyékony halmazállapotú marad. A leggyakrabban használt útszóró só (NaCl) által képzett oldat például –7 fok körül már elkezd megfagyni, míg a kalcium-klorid 30%-os oldat még –42 foknál is folyékony állapotban marad.

A kalcium-klorid gyorsabban, többet és alacsonyabb hőmérsékleten képes megolvasztani a hóból és a jégből, mint más anyagok, környezetbarát, és nem károsítja a növényzetet, mint a hagyományos útszóró só. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Burján Ferenc alpolgármester kezdeményezésére kalcium-klorid (CaCl2) granulátumot osztott ki térítésmentesen társasházak (10 kg/150-200 m² területre) részére kizárólag közterületre való síkosságmentesítés céljából.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság