Kiscelli Park – Vadregényes kastélykert. Szabadtéri kiállítás, parktörténet madárodúkon

Hírek
Közzétéve:

A június elsejétől ingyenesen és szabadon látogatható kiállítás – illeszkedve a környezethez – madárodúkra helyezett képeken és történeteken keresztül eleveníti fel a park múltját.

A Kiscelli Múzeumnak otthont adó egykori Schmidt-kastély angolparkja sok kincset rejt ma is. A híres bútorgyáros tulajdonos, Schmidt Miksa a bécsi parkok mintájára alkotta meg itt az Attila parkot kis hidacskával, antikszobor-másolatokkal, barokk kapuval. A ma zölden burjánzó terület sok emléket őrzött meg ebből az időszakból: még ma is látható például a park egykori kapuja vagy a szőlődomb présháza.

A múzeum munkatársai tizennégy színes, a terület élővilágát segítő madárodún mesélik el a park változatos múltját, amiket keresgélve a szemünk elé tárul ennek a városközeli, rejtett kis zöld szigetnek minden szeglete. A parkban szó szerint belebotlunk olyan apró értékekbe, mint Buda és Óbuda egykori határát jelölő határkő.

Az ingyenesen és a nap huszonnégy órájában látogatható Covid-biztos parkkiállítás mellett június 1-jétől a múzeum belső tereiben is két új időszaki kiállítást találunk:

  1. A Kiscelli impozáns templomterét Asztalos Zsolt képzőművész tárlata foglalja el. A kortárs alkotó az intézményesített emlékezet vizsgálata helyett a lokális elbeszélésekre fókuszál úgy, hogy azokat nem azonosítja, hanem a vizualitás eszközeivel az emlékek kimondhatatlan jellegére és képi ábrázolhatóságuk kérdésére irányítja a figyelmet.
  2. akadémia (körbejárás) – exkurzus Kiscelli Múzeum (körbejárás) címmel Bicskei Éva a tranzit.hu Rendszerváltások 2019/2020 című programsorozatának részeként azt vizsgálja, hogy politikai fordulatok milyen változásokat hoznak egy adott korszakban; miként élhetnek tovább ideológiák, hatalmi struktúrák, jelképek és történetek a felszín alatt, hogy aztán egy másik rendszerben újraértelmezve meghatározó narratívaként kerüljenek elő.

Az időszaki tárlatok mellett a Kiscelli Múzeum barokk épülete, grandiózus templomtere, várostörténeti és képzőművészeti állandó kiállításai is mindig újabb és újabb élményeket nyújtanak a látogatónak.

A hosszú kényszerszünet után szeretettel várják a látogatókat június elsejétől!

A szabadtéri kiállítás megnyitójának Facebook-eseménye itt érhető el.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság