Kőkeresztet szenteltek Óbudán

Hírek
Közzétéve:

A felszentelési ünnepségen beszédet mondott Serkisian Szeván Simon, Óbuda-Békásmegyer Örmény Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke és Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere. A keresztet Dirán Petroszján, az Örmény Apostoli Egyház Közép-európai Főpapi Delegátusa szentelte fel.

A kereszteskő az örmény genocídiumnak állít emléket; 1915. április 24-én az Oszmán Birodalom irányítói az örmény közösség több száz szellemi és politikai vezetőjét vetették őrizetbe. Közülük sokakat kivégeztek, másokat száműztek. Az ezt követő, éveken át tartó erőszakos eseményekben több százezer örmény vesztette életét.

Bús Balázs beszédében hangsúlyozta: A XX. századi genocídium mindkét példája igazolja, még a legkiélezettebb társadalmi kataklizmák esetén is képes megmenteni a történelem által pusztulásra ítélt nemzeteket a vallásos hit és a belőle fakadó erkölcs. Ez tartja egyben immár évszázadok óta a székelyek közösségét, és ez az identitásképző erő fogja össze a zsidók, örmények államhatárokon belül és kívül élő közösségeit is.

Óbuda-Békásmegyer ennek az örmény kőkeresztnek a befogadásával és felállításával nem csupán nemzettársainkért, de az egyetemes kereszténységért érzett felelősségét is szeretné kifejezni. Az egykori örmény áldozatok leszármazottjainak, és a magyarországi örmény kisebbség minden tagjának egy békésebb, és reményteljesebb jövőt kívánok. – zárta szavait a polgármester.

A most felállított kőkereszt megszemélyesíti mindazt, amit Örményország és az örménység jelent. Egyaránt hordoz testet és lelket, testében, anyagában leírja azt a tájat, ahonnan származik, a kövek országát, Örményországot. Ahol minden talpalatnyi földért meg kell küzdeni, sziklákat kell mozdítani, ahhoz, hogy termővé váljon. Lelke is van, hiszen kifejezi az örmények szoros kapcsolatát őseik keresztény hitéhez, és azt a teremtő erőt, tehetsége, amely egy sziklatömböt művészi alkotássá nemesített. Mindaz az esztétika és ismeret, melyet ez az alkotás magába foglal, egy magasabb rendű, fontosabb üzenetet is hordoz, az emlékezést egy szörnyű tragédiára, a XX. század első népírtására, az örmény genocídiumra. – mondta Serkisian Szeván Simont, Óbuda-Békásmegyer Örmény Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság