Könyvtári Cserepont szolgáltatást indít a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Hírek
Közzétéve:

Négy hónapja, a járványügyi veszélyhelyzet miatt a könyvtárak zárva tartani kényszerülnek. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSzKE) ez idő alatt több intézkedéssel igyekezett olvasóit és olvasói körébe belépni kívánókat támogatni. Így többek között meghosszabbította a több mint kétszáz ezer kölcsönzés lejárati idejét.

Emellett „Könyvtár otthonról” tanulástámogató információs szolgáltatást indított telefonon, e-mailben és Skype-on. A FSzEK elérhetővé tette adatbázisait is a könyvtári tagok számára, akik nem rendelkeznek tagsággal, online regisztrációt követően használhatják ezeket.

Minden erőfeszítés ellenére, mi, olvasók a saját bőrünkön is tapasztaljuk, az online szolgáltatások nem helyettesíthetik, amiért igazán szeretünk a könyvtárlátogatónak lenni: a könyvkölcsönzést Ezért a könyvtár 2021. február 10-től Könyvtári Cserepont néven könyvkölcsönzési szolgáltatást indít.

A Könyvtári Cserepontokon az intézmények zárva tartása mellett – ajtón vagy ablakon keresztül – lehetségessé válik a kölcsönzés. Előzetesen megrendelt könyveket vihetünk el, további segítségként az FSzEK átmenetileg ingyenessé teszi az előjegyzést.

A cserepontokon a beiratkozást és a kölcsönzött művek visszaadását is biztosítják, s a könyvtár a novemberi bezárás óta beszerzett közel tizennégy ezer könyvújdonsággal is várja olvasóit. A cserepontok február 10-től a megszokott nyitvatartási időben kölcsönöznek, de a kijárási tilalomra tekintettel minden bibliotéka 18 órakor bezár.

Kérik az olvasókat – hogy a szolgáltatás valóban biztonságos legyen – az utcai várakozás közben tartsák meg a kötelező távolságot és viseljenek maszkot. A könyvtárak pedig – szintén az olvasók biztonsága érdekében – a visszavett könyveket 72 óra karantén után teszik újra hozzáférhetővé.

Az Óbudai Platán Könyvtár, mely az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat fenntartásában működik, szintén több fórumon igyekszik támogatni olvasóit. Többek között online programok szervezésével és távsegítő szolgálattal, amely diákok, szülők és pedagógusok részére egyaránt rendelkezésre áll.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság