Kormánytámogatással újul meg a Szent Margit Rendelőintézet

Hírek
Közzétéve:

Varga Mihály pénzügyminiszter, III. kerületi országgyűlési képviselő, dr. Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár és Bús Balázs polgármester a beruházás kapcsán a helyi kezdeményezések és a kormányzati szándékok összehangolásának jelentőségét hangsúlyozták a fejlesztés részleteit ismertető sajttájékoztatón.

Bús Balázs polgármesterBús Balázs polgármester szólt Óbuda-Békásmegyer egészségügyi fejlesztéseit összefogó Örlős Endre Programról, amelynek megvalósítása mindenek előtt a betegségmegelőzést szolgálja. Ezt jeleníti meg a gyakorlatban az Egészségkörút Óbudán címet viselő szűrőprogram-sorozat, a 21 db ingyenesen használható köztéri fitneszpark, valamint a tömegsport-rendezvények és a sport klubok támogatása is.

A betegeket a Szent Margit Rendelőintézet szakrendelői mellett a háziorvosi hálózat látja el. Fenntartóként pontosan látja az önkormányzat, hogy ezeken az épületeken milyen felújításokra van szükség. A tavalyi évben közel 440 ezer orvos-beteg találkozásra került sor csak a szakrendelőben, ám ebből csak 359 ezren voltak óbudaiak; valamivel több, mint 22 ezer beteg más budapesti kerületekből, míg a további ellátottak, több, mint 38 ezren az agglomerációból érkeztek.

Örömmel mondhatom, hogy az ellátás színvonalának fenntartásában nagy segítséget jelent számunkra az Egészséges Budapest Program, mely lehetővé teszi a szükséges rekonstrukciókat. A mintegy 5,1 milliárdos állami támogatásnak köszönhetően a Szent Margit Rendelőintézet Vörösvári úti és a Csobánka téri telephelyeinek felújítása, az épületek gépészeti és műszaki korszerűsítése, orvostechnológiai és informatikai eszközpark cseréje is megvalósulhat. Ehhez a magunk részéről 480 millió forinttal járulunk hozzá, így valósulhatott meg a Csobánka téri szakrendelő energetikai korszerűsítése, homlokzati szigeteléssel és a nyílászárók cseréjével. – hangsúlyozta a polgármester a sajtótájékoztatón.

Varga Mihály az Országgyűlés elé terjesztett költségvetési törvényjavaslatról szólva elmondta: a dokumentumból jól kiolvasható, hogy mely kérdésekre fordít megkülönböztetett figyelmet a kormány. Mint fogalmazott: ezek között fontos helyen szerepel az egészségügy, amelyre – a kormány javaslata szerint – 191 milliárd forinttal több forrás jut 2019-ben, mint az idén. Az államháztartás egészét tekintve 647 milliárd forinttal fordítunk többet erre az ágazatra, mint 2010-ben – emlékeztetett a miniszter.

Budapesten és Pest megyében folytatódik az a nagyléptékű beruházás- és fejlesztéssorozat, az Egészséges Budapest Program (EBP) – emelte ki Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár. Hozzátette: a kórházfejlesztések mellett hangsúlyos eleme a programnak az egészségügyi eszközpark megújítása is, illetve a járóbeteg-ellátás megerősítése is. Az idei költségvetésben 30 milliárd, a 2019-esben pedig előreláthatólag 42 milliárd forint jut ezekre a célokra – tájékoztatott az államtitkár, aki a kormány határozatát ismertetve elmondta, az EBP keretében a III. kerületi szakrendelő-intézet felújítására mintegy 5,1 milliárd forintos támogatást nyert el Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata.

Fotók: Antal István, MTI Fotó / Szigetváry Zsolt, Sánta Balázs

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság