Köszönjük és továbbra is támogatjuk a kerületi civil szervezetek munkáját ‒ Február 1. a civilek napja Magyarországon

Hírek
Közzétéve:

A civil szervezetek az életünk csaknem minden területén ott vannak. Támaszt nyújtanak, érdekképviseletet vállalnak, változtatást kezdeményeznek… Mindezt önként és valamennyiünkért. Önkormányzatunk értékeli az erőfeszítéseiket, és igyekszik támogatni őket.

Magyarországon 1997 óta február 1-ét a civilek napjaként tartjuk számon, hogy elismerjük és ráirányítsuk figyelmünket hiánypótló munkájukra. A civil hálózat, szervezeteivel és önkénteseivel változatos és széleskörű tevékenységet végezhet, az esélyegyenlőség, a fenntarthatóság, a legkiszolgáltatottabbak érdekvédelme ‒ mind-mind ott lehet önként felvállalt feladataik között.

Tudjuk, ha nem működnének kellő számban civil szervezetek, akkor az önkormányzatokra még több feladat és felelősség hárulna. Ezt a felelősségvállalását és társadalmi munkát Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat nagyra értékeli, és lehetőségeihez mérten igyekszik több módon is támogatni és együttműködni, a civilek napja alkalmából most két aktuális kapcsolódó hírt emelünk ki.

Óbudai Civil Üzleti Iskola a  fenntarthatóságért

Tizenhárom társadalmi, környezetvédelmi célokat megvalósító szolgáltatást tartalmaz Óbuda-Békásmegyer első civil portfóliója, amelyben kerületi civil szervezetek vállalatoknak kínált együttműködési javaslatai kerülnek bemutatásra. A portfólió az első Óbudai Civil Üzleti Iskola lezárásaként jött létre, célja pedig, hogy elősegítse az önkormányzat, a vállalati és a civil szféra hármas összefogását a fenntarthatóság eléréséhez.

Az Óbudai Civil Üzleti Iskola alapításakor arra kerestük a választ, mivel tud Önkormányzatunk hozzájárulni ahhoz, hogy a helyi szervezetek közös érdekeinket szolgáló környezeti és társadalmi fejlesztéseket hozzanak létre. Ehhez kértük a helyi nagyvállalatok segítségét, amelyek örömmel csatlakoztak üzleti iskolánkhoz, így ez az egyedülálló programsorozat megerősítette a helyi vállalatok és civil szervezetek közötti partnerségeket, amelyet a kerület lakói is kiaknázhatnak.

A nagy sikerre való tekintettel az Önkormányzat 2023-ban is tervezi az Óbudai Civil Üzleti Iskola elindítását, erről később még részletes tájékoztatást nyújtunk.

2023. évi civil pályázati kiírások

Január 26-án öt témakörben kiírásra kerültek, a civil.obuda.hu oldalon pedig letölthető formában már megtalálhatóak a 2023. évi civil pályázati felhívások. A már meghirdetett öt pályázaton nyerhető keretösszeg összesen 30,5 millió Ft. A kerületi civil szervezetek többek között a következő célokra pályázhatnak támogatásért: kulturális és egészségmegőrző (sport/szabadidős) tevékenységek, gyermek és ifjúsági projektek, az aktív időskort támogató projektek, környezeti és társadalmi fenntarthatóságot szolgáló közösségfejlesztő projektek, valamint ebben az évben is folytatódik Fogadj örökbe egy zöldterületet! című pályázatunk.

Idén újdonságként felkerült a honlapra egy fenntarthatósági útmutató is, amelynek célja a tájékoztatás és iránymutatás arra vonatkozóan, a pályázó milyen tevékenységekkel felelhet meg a III. kerületben leginkább releváns fenntarthatósági szempontú elvárásoknak, illetve milyen vállalásokkal növelheti az esélyét, hogy benyújtott pályázata pozitív elbírálásban részesüljön és támogatást kapjon.

A pályázatok a következő linken érhetők el:

https://civil.obuda.hu/palyazatok-tamogatasok/palyazatok/aktualis-palyazatok/

A honlapunkon megtalálható és letölthető egy külön kitöltési útmutató is, amely a pályázati portál használatához nyújt segítséget.

Köszönjük a civil szervezetek munkatársainak és önkénteseinek értékes munkáját! Minden érdeklődőnek sikeres pályázást kívánunk!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság