Köszönjük, hogy ennyien részt vesznek fecskefészek-kihelyezési programunkban

Hírek
Közzétéve:

Tavaly indított madárbarát programunk sikerén felbuzdulva idén fecskefészek-kihelyezési akciót hirdetett önkormányzatunk a környezetünkben élő madarak védelméért. Burján Ferenc, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat klímaügyekért, környezetvédelemért és fenntarthatóságért felelős alpolgármesterének kezdeményezésére először indult kerületünkben fecskevédelmi program.

Köszönjük, hogy ennyien regisztráltak, és ilyen sokan partnereink abban (társasházban, illetve kertes családi házban élők egyaránt), hogy megóvjuk a kerületi fecskeállományt, illetve bővítsük az itteni fészkelőhelyeket.

Az előre leadott igények alapján tegnap és ma volt lehetőség átvenni a fészkeket a Pók u. 1. szám alatt munkatársainktól.

Az ezredfordulót követő első évtizedben 60 százalékkal csökkent hazánkban a molnárfecske- és a füstifecske-állomány. A megmaradt fecskeállomány megőrzése, védelme mellett kiemelt feladatunk a meglévő telepek, az évről évre használt fészkelőhelyek megóvása és lehetőség szerinti bővítése.

Kerületünkben alkalmas élőhelyet tudunk biztosítani a molnárfecskéknek, mivel:

  • zárt fészket építenek egészen a tető síkjáig feltolva, kis bejárati nyílással,
  • elsősorban épületek eresze alatt, ablak-, erkély- és tornácbeugrókban,
  • emellett a nagyvárosokba, a lakótelepekre is követnek bennünket.

füsti fecskék erősen kötődnek az állatokhoz, a falusi környezethez, ezért életterüket a városi lét nem szolgálja.

Köszönjük, hogy Ön is csatlakozott madárbarát programunkhoz, és segíti a hazai fecskevédelmet, a fecskeállomány megóvását, fészkelőhelyeik bővítését a harmadik kerületben. Azért dolgozunk, hogy Óbuda-Békásmegyer fenntarthatóbb, zöldebb és környezettudatosabb kerület legyen.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság