Köszöntjük Óbuda-Békásmegyer testvérvárosait! – Április 28. a testvérvárosok világnapja  

Hírek
Közzétéve:

Immár 65 éve ünnepeljük április 28-án a testvérvárosok világnapját, arra emlékezve, hogy 1957-ben a franciaországi Aix-les-Bains-ben e napon alakult meg a Testvérvárosok Világszövetsége.

Az idei világnapnak az is különös jelentőséget ad számunkra, hogy Óbuda-Békásmegyer az elmúlt egy évben két újabb településsel is aláírt megállapodást, így a törökországi Büyükçekmece és az ausztriai Bécs III. kerület, Landstrasse Önkormányzati Kerület szintén testvérvárosaink sorába lépett.

Bécs III., Landstrasse Önkormányzati Kerülete és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a megbeszélések alapján arra a közös álláspontra jutottak, hogy jövőbeni együttműködésük során hangsúlyt kívánnak fektetni a nemzetközi projekteken, pályázatokon történő közös indulásra, a fenntartható fejlődés, a zöldjövő és a környezetvédelem érdekében tett lépésekre és a kulturális, közművelődési, oktatási, sport- és diákprogramok megvalósítására. Ahogyan fontosnak tartják a testvérvárosi közös munka keretén belül a civil, az önkormányzati és a vállalati szektor közötti partneri kapcsolatok kialakítását.

Nagy örömünkre szolgált, hogy testvérvárosunkkal, Varsó Bemowo kerületével szoros együttműködésünk keretében Urszula Kierzkowska polgármester asszony vezetésével delegáció érkezett hazánkba, és számos programon vett részt 2021 augusztusában dr. Kiss László polgármester és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat vezetőinek kíséretében. A budapesti látogatás kiemelkedően fontos eseménye volt a Bem József-díjak közös, ünnepélyes átadása.

Burján Ferenc és Turgonyi Dániel alpolgármester, valamint dr. Kerényi-Nagy Viktor, Óbuda-Békásmegyer főkertésze pedig 2021 októberében vett részt szakmai úton Bemowóban. A látogatás célja elsősorban a környezetvédelem és a kultúra területén a jó gyakorlatok megosztása volt.

Köszöntjük testvérvárosainkat!

Óbuda-Békásmegyer testvérvárosai:

  • Udine (Olaszország)
  • Csíkszereda (Románia)
  • Kassa Óváros (Szlovákia)
  • Varsó Bemowo (Lengyelország)
  • Stirling (Egyesült Királyság)
  • Billigheim (Németország)
  • Büyükçekmece (Törökország)
  • Bécs III. kerület Landstrasse Önkormányzati Kerület (Ausztria)

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság