Kötéljárók, önmozgányok és más világszámok Pest-Budán – Magyar cirkusztörténeti kiállítás a Kiscelli Múzeumban

Hírek
Közzétéve:

„Ilyet még nem láttak!”, nemcsak a mutatványosok, de Show és business Pest-Budán: kötéljárók, önmozgányok és más világszámok című kiállítás kurátorai is csalogathatják így a közönséget. Hiszen hosszas kutatómunka után a magyarországi cirkusztörténet első tudományos értékű kiállítása nyílt meg az óbudai Kiscelli Múzeumban.

A nemzetközi előadók bemutatásához harminc intézmény kölcsönözte a kincseit Svédországtól az Egyesült Államokig. A tárlaton látható korabeli pesti hirdetményeket, plakátokat eredeti fölragasztásuk óta nem látta a nagyközönség.

A kiállításon olyan érdekes kérdésekre is választ kaphatunk, hogy kik voltak az első magyar és nemzetközi showmanek. Miért fizetett, és min ámuldozott a pesti közönség, amikor Kölcsey a Himnuszt írta? Kinek a műsorára volt kíváncsi Széchenyi István?

A tárlat a reformkor alakuló szórakoztatóiparát, mutatványosait, első cirkuszait mutatja be Budapest 1873-as egyesítéséig. Ez volt az az időszak, amikor bűvészek léptek fel a Nemzeti Színházban, és a Szózatot megzenésítő Egressy Béni „magyar népzenész társasága” mulattatta a szünetben a közönséget.

A Kiscelli Múzeum gyűjteménye bemutatja a műfaj első magyar és nemzetközi sztárjait, valamint műsoraikat is: vízenjárók, térhatású képekre szakosodott mutatványosok, szaltózó műlovarnők, az első profi bűvészek, bábosok, légutazók produkciói elevenednek meg. Egyes témákhoz interaktív installációk is kapcsolódnak, így például egy súly megemelésével a látogató összemérheti erejét a hajdani erőművészekével.

A magyar cirkuszművészet története megérdemelten kerül most az érdeklődés középpontjába, hiszen legendás alkotó dinasztiái, tradíciói, világhírű artistaképzése ma is jelen van. A kiállítás arra is jó alkalom, hogy a magyar cirkusz kortárs világára is ráirányítsa a figyelmet, amelynek képviselői továbbviszik a követendő hagyományokat.

A kiállítás kurátorai Teller Katalin és Molnár Dániel.

A Show és business Pest-Budán: kötéljárók, önmozgányok és más világszámok című kiállítást május elsejéig látogatható (1037 Budapest, Kiscelli u. 108.).

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság