Közlemény: Fenntartóváltás csak a szülői közösség, a diákönkormányzatok és a pedagógus közösség egyöntetű támogatásával lehetséges

Hírek
Közzétéve:

Sajtóhírekből tudható, hogy mintegy hatvan állami közoktatási intézmény kapcsán felmerült annak a lehetősége, hogy az állam helyett más lesz a fenntartó. Önkormányzatunkat megkereste a Milton Friedman Egyetem és az Észak-Budapesti Tankerületi Központ, hogy személyes egyeztetéseket folytassanak a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium és az egyetem közvetlen szomszédságában lévő Zipernowsky Károly Általános Iskolát átvételéről.

A két iskola esetében – a kapott tájékoztatás alapján – tandíjas képzés kialakítása nem merült fel, és természetesen továbbra is világi intézmények maradnának.

A Milton Friedman Egyetem fontos része a III. kerületi oktatási rendszernek, mellyel a kerületi működése kezdete óta önkormányzatunk szakmai együttműködést tart fenn. A tanítóképzésük részeként a Zipernowsky Károly Általános Iskolával jelenleg is együttműködésben állnak, amely a későbbiekben gyakorlóiskolává válhatna.

Terveik szerint az intézmények fenntartója a Milton Friedman Egyetem lenne. Önkormányzatunk álláspontja, hogy minden fenntartóváltás kizárólag a szülői közösség, a diákönkormányzatok és a pedagógus közösség egyöntetű támogatásával lehetséges. Nem támogatunk semmilyen olyan átszervezést, ami nem élvezi a teljes közösség támogatását.

Az állami iskolai ellátás beismert csődjének tartjuk, hogy több tucat intézmény esetében fenntartóként még az elemi felújítási és fenntartási feladatokat sem képesek ellátni. Ma végleg lelepleződött: a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felújításának sokadik elhalasztása valójában a teljes fenntartói alkalmatlanság bizonyítéka.

Kiss László

polgármester

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság