Közmeghallgatás a városrész egészségügyi helyzetéről

Hírek
Közzétéve:

A rendszerváltozás óta először áll igazán jelentős fejlesztés előtt az egészségügy – mondta elöljáróban Puskás Péter, egészségügyért is felelős alpolgármester, aki hozzátette: ezen a területen nagy lehetőségek vannak a III. kerületben is. A városrész önkormányzatának vezetése benyújtotta igényét az infrastrukturális fejlesztésekre, és jelentős forrást nyert az Egészséges Budapest Programban, melyből a járóbeteg-szakellátás színvonalának emelése valósulhat meg. Azaz a két nagy rendelő teljes felújítása az elkövetkezendő bő két évben. A beruházások végeredményeként igen jelentős színvonal-emelkedést tapasztalhatnak majd a betegek.

Öt milliárd forint korszerűsítésre

– Az önkormányzat vezetése stratégiai szinten az Örlős Endre Programjában kezeli az egészségügyi fejlesztéseket – fejtette ki Czékó Gábor, az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonporfit Zrt. ügyvezető igazgatója. – Ez magában foglalja az infrastrukturális-, az eszköz-, a HR-fejlesztéseket és a szűrőprogramokat egyaránt. Az infrastrukturális fejlesztések tervét részletezve kitért arra, hogy azért a Csobánka téri járóbeteg-szakrendelő külső hőszigetelésével kezdték a korszerűsítést, mert ez tűnt a legproblematikusabbnak. Az önkormányzat saját forrásból valósította ezt meg, amikor a kormány döntése megszületett, hogy 5 milliárd forintot biztosít a kerületnek, egészségügyi célú fejlesztésekre. Az igazgató a továbbiakban felsorolta a már megvalósult projekteket. A békásmegyeri járóbeteg-szakrendelő kapcsán még elmondta: a tervezés 2019 második negyedéve végéig befejeződhet. A nyár folyamán az egész épületet ki kell üríteni, és a rendeléseket máshol elhelyezni. E nélkül kivitelezhetetlen lenne a beruházás, melyet a jövő év vége felé tudnak majd elkezdeni. A gyermek-, a felnőtt háziorvosi-, a védőnői ellátás és a fogászat ennek során véglegesen máshová kerül majd, a Víziorgona utca 8. szám alatti, 1600 négyzetméter területű önkormányzati ingatlanba, ahol jelenleg bölcsődei csoportok működnek. Ezt az épülettömböt, illetve az átmeneti helyet biztosító helyszíneket ezt megelőzően teljesen felújítják a nyár folyamán, úgy, hogy a jelenleginél színvonalasabb környezet áll majd rendelkezésre betegeknek, orvosoknak, védőnőknek egyaránt. Az átmeneti időszakban a szakrendeléseket egy Zipernowsky utcai önkormányzati épületbe telepítik. A Csobánka térre ezek költöznek majd vissza véglegesen, ide telepítik át a jelenleg még a Laktanya utcában működő tüdőgondozót is, melyet szakmai érvek indokolnak. A Vörösvári úti rendelő-fejlesztés a békásmegyeri lezárultával kezdődhet el. Czékó Gábor prezentációja végén két uniós forrásból létrejövő projektről is említést tett: az elsősorban a szemléletformálást szolgáló és preventív jellegű szűrővizsgálatokat koordináló egészségügyi iroda létrehozásáról, illetve egy szociális városrehabilitációs, egészségfejlesztési projektről, ami Békásmegyeren valósulhat meg.

Orvosi-műszer korszerűsítések

Idén 167 millió forintot kaptak a kormánytól, melyet eszközbeszerzésre fordítanak – mondta beszámolójában Budai András, a Szent Margit Rendelőintézet vezetője. Öt új gépet kapott a fizikoterápia, új berendezéssel gazdagodott az egynapos sebészet. Hamarosan gégészeti műszerek is érkeznek. Korszerű ultrahang gépet kap az urológia, valamint az általános röntgen és a nőgyógyászat gépparkja is bővül. Önkormányzati forrásból, néhány héttel ezelőtt egy ultramodern szívultrahangot kapott a kardiológia. A gasztroenterológiára a kolonoszkópia valamint a gyomor- és végbéltükrözés végzéséhez szükséges műszerek érkeznek még ebben az évben. A régi gépeket felújítják, hogy bármilyen fennakadás esetén legyen tartalék berendezés. Az egynapos sebészetre egy ízületi műtétekhez használható, új, úgynevezett torony kerül. Az igazgató rámutatott: a panaszok 80 százaléka az előjegyzésből adódik. A probléma mielőbbi orvoslása érdekében megújítják az informatikai rendszert is. Ennek tervezését már megkezdték. Budai András a későbbi hozzászólásokra reagálva elmondta: a felújítások során a sok nehézséget okozó lifteket ki fogják cserélni.

Fejlődés a Margit kórházban

– A helyi és a fővárosi önkormányzat jelenlegi vezetésének állandó támogatása nélkül nem hogy fejlődni, megmaradni sem tudott volna a Margit kórház – hangsúlyozta dr. Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház főigazgatója. Az egészségügyi intézmény az elmúlt 5-6 évben egy igen jelentős fejlődési pályán indult el, költségvetése a duplájára nőtt. A kórházon belüli egyik legizgalmasabb és legsikeresebb vállalkozás a „Fogadj örökbe egy helyiséget a Szent Margit Kórházban!” kampány, mely már harmadik éve működik, sikerrel. Ezúton több tízmillió forintnyi támogatás érkezett már az intézményhez. A civil kezdeményezést Bús Balázs polgármester javaslatára karolta fel a kórház vezetése. A következő öt évben a kormányzati programnak köszönhetően tervek szerint mintegy 23 milliárd forintból újulhat meg a kórház úgy, hogy a további energetikai felújítások és a kórtermek komfortosítása mellett, többek közt egy új épületszárnnyal, valamint MRI-laborral bővülhet, és az orvosi eszközparkját is korszerűsíthetik.

Lakossági kérdésre válaszolva dr. Badacsonyi Szabolcs elmondta: a gyermekek ellátását helyi szinten is szívükön viselik a városrész vezetői, ugyanakkor jelentős változások várhatók kormányzati támogatásból fővárosi szinten is, az észak-budai lakosokat érintő kórházfejlesztéseknek köszönhetően.

Előrelépés változással

Felszólalásokra reagálva Bús Balázs polgármester emlékeztetett a 2006 előtti időszakra, az egészségügyi ellátás színvonalára és az akkori kormány privatizációs terveire, valamint a továbbiakban a Margit kórház megszüntetését célzó törekvéseire. Ahhoz, hogy az ország jelenlegi vezetése és a helyi önkormányzat fejlesztési elképzelései megvalósuljanak, valóban kellemetlenséggel járó áldozatot kell hoznia minden szereplőnek. Az egészségügyi ellátás jelentős színvonal-emelkedéséhez elkerülhetetlen változtatásokra van szükség. Az átalakításban ugyanakkor maximálisan figyelembe veszik majd a lakosság és a szakemberek véleményét, mint ahogy eddig is megtették a közösségi tervezések során. A kételkedők nyitott kapukat döngetnek, hiszen a cél az ellátás jóval színvonalasabb környezetbe helyezése. Itt említette meg továbbá, hogy az egészségügy helyi helyzetéről végzett felmérés eredményeként kitöltött kérdőívek feldolgozását jelenleg végzik a szakemberek. Az eredményeket hamarosan nyilvánosságra hozzák.

Kérdések és válaszok

Több, a városrészt érintő kérdésben is érkeztek még kérdések. Ezek közül kiemelkedtek a forgalmat érintők. Bús Balázs válaszában kifejtette: a lakótelepek építésekor a kor tervezői nem számoltak ilyen mértékű motorizációra. A polgármester három, általa legfontosabbnak ítélt fejlesztést igénylő kérdést említett: az M0-ás összekötését, a HÉV szintbeli áthelyezését, valamint P+R parkolók létesítését.

Szóba kerültek a Szentendre úti illegális „gyorsulási versenyek” is. Ezzel kapcsolatban elmondta: változás lesz az eddigi elképzelésekben. A fővárosi önkormányzat döntése szerint a jelenleg tájékoztató célt szolgáló információs kijelzőket kötik majd be egy olyan rendszerbe, ami állandó és szigorúbb sebesség-ellenőrzést tesz lehetővé. A részletek kidolgozása jövő év elejére várható. Emellett a rendőrség továbbra is beveti mozgatható traffipaxait.

A kaszásdűlői lakótelepen megnőtt átmenő forgalom csökkentése érdekében az önkormányzat szakemberei megvizsgálják a technikai változtatások lehetőségét. Szintén utánajárnak annak, hogyan lehetne zebrát létesíteni a Mátyás király úton, ahol a folyamatos kocsisor miatt nehézkes és balesetveszélyes az átkelés. A Kiscelli utca túlterheltségét nem tudják kiváltani a Váradi utca tervezett meghosszabbításával, mert azt csak autópálya-áron tudnák kivitelezni, mivel a hegynek ennek a szakaszán feltöltött bányaterület húzódik. A parkfejlesztések kapcsán emlékeztettek: jelenleg is számos rekonstrukció zajlik, és valósulhat meg kerület szerte.

A fórumon szóba került a Gázgyár területéről a Dunába kerülő mérgezőanyagok ügye is. Ennek kapcsán a polgármester ismételten azt a tájékoztatást adta, hogy büntető feljelentést tettek az ügyben. A probléma megoldása nem a helyi önkormányzat hatáskörébe tartozik, de mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél hamarabb megoldás szülessen, a döntéshozókra igyekeznek nyomást gyakorolni.

A Római-part mentén a közterületek parkokká alakítását közösségi tervezéssel kívánják megvalósítani. Jelenleg a „menetrendet” tervezik. A kivitelezés több éves folyamat lesz.

Sz. Cs.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság