Közmeghallgatást tartottunk ‒ Téma volt Táborhegy, Csúcshegy és a szakrendelők sorsa

Hírek
Közzétéve:

Június 12-én közmeghallgatást tartottunk az Óbudai Kulturális Központban, ahol szó esett a járóbeteg szakellátás további működéséről, a Táborhegy védelméről, valamint arról, hogy Csúcshegy megmarad mezőgazdasági zárt területnek.

A közmeghallgatás célja, hogy a közösségi javaslatok, illetve észrevételek a helyi lakosságtól közvetlenül jussanak el a Képviselő-testülethez.

A 2023. június 12-én tartott közmeghallgatásunk első felszólalója Táborhegy jövőjével kapcsolatban érdeklődött, hogy a parkra vonatkozó helyi építési szabályzat módosított előírásai milyen hatással lesznek a zöld területre. Felszólalásában egyben megköszönte, hogy önkormányzatunk fákat és más növényeket ültetett a területen.

Dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere válaszában kiemelte, természetesen nem építjük be a területet, és erre vonatkozóan semmilyen terv vagy szándék nincsen. A 100 százalékban önkormányzati célú zöld terület érintetlen marad és továbbra is vigyázunk rá, mint természeti érték. „Nem akarunk jelenleg semmilyen beruházást, és ahogy eddig is minden ügyben, minden tervezett beruházásnál, legyen az kicsi vagy nagy, egyeztetünk a lakossággal” ‒ közölte a polgármester. Czeglédy Gergő alpolgármester hozzátette, a terület jelenleg is közfelhasználású és az is marad.

Csúcshegy

Hámori Endre, a Csúcshegy Egyesület elnöke is kérdést intézett Képviselő-testületünkhöz. Felszólalásában üdvözölte CoFarm4Cities nevezetű városi farm tervünket, amelyet Csúcshegyen tervezünk megvalósítani. Érdeklődött a vízhiány hosszútávú megoldásáról, valamint a tűzesetek növekvő számáról is beszámolt.

Dr. Kiss László közölte, több mint egy évtizeddel ezelőtt döntött arról a városvezetés, hogy mezőgazdasági funkciója van a területnek és ezt a döntést a jelenlegi városvezetés is osztja. Továbbá osztozik Csúcshegy Egyesület elnökének azon álláspontjában, hogy nem szabad építési engedélyt kiadni a területre, az önkormányzat hatásköre szerint nem is adhat ki ilyet.

Elmondta, Önkormányzatunk költségvetésének a sokszorosába kerülne a vízcsatornarendszer kiépítése, ráadásul a csatornarendszerek kiépítése fővárosi hatáskör, Hangsúlyozta, a Csúcshegyen való csatornarendszer kiépítése a főváros történetének legnagyobb természeti pusztításával járna együtt.

Czeglédy Gergő alpolgármester elmondta, a katasztrófavédelem megkereste önkormányzatunkat a tűzesetek ügyében, ebben szakmai egyeztetés zajlott. Hozzátette: kizárólag a kormányhivatal az illetékes építési engedélyek kiadásában vagy azok megtagadásában. Csúcshegy városrész megmarad mezőgazdasági zárt területnek, így bármilyen beépítés illegális.

A közmeghallgatás végén dr. Budai András, a Szent Margit Rendelőintézet ügyvezető igazgatója beszélt a kerületi szakrendelők működéséről és arról, hogy egyelőre nincs napirenden azok államosítása.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság