Közös nyilatkozat az EuroVelo 6 kerékpárút-fejlesztéséért

Hírek
Közzétéve:

2015. szeptember 5-én, Szentendre Város Önkormányzata szervezésében, a szentendrei járás hét településének közreműködésével, hetedik alkalommal megtartott Pilisi Tekerő kerékpáros kalandtúra alkalmából az alábbi nyilatkozatot fogadták el:

EuroVelo 6 – Szentendrei nyilatkozat

A Dunakanyar jobb partján, illetve a Szentendrei-szigeten lévő települések önkormányzatai jelentős erőfeszítéseket tesznek a turisztikai, illetve hivatásforgalmi célokat is szolgáló kerékpárutak, a kerékpáros turizmus fejlesztéséért.

A településeinken áthaladó, illetve idelátogató kerékpáros turisták száma annak ellenére meredeken emelkedik, hogy úgy Budapest, mint Bécs irányából, nincs összefüggő kerékpárút, hosszú szakaszokon csak az amúgy is túlterhelt 11-es számú főútvonalon tudnak haladni.

A kerékpáros turizmus örvendetes fejlődése, a kétmilliós főváros közelsége még inkább szükségessé teszi az összefüggő kerékpárút meglétét.

Emellett a közel 100 ezres lélekszámú szentendrei járásban is egyre nagyobb igény van a lakosság részéről a hivatásforgalmi és a rekreációs, szabadidős célra is használható kerékpárútra egyaránt.

A Közép-Magyarországi Régióban lévő településeink lehetőségei rendkívül korlátozottak az Európai Uniós források elnyerésére, így hiába vagyunk az ország második legkedveltebb turisztikai célpontja, fejlesztésekre alig van lehetőségünk. Helyzetünkből adódóan kormányzati segítség nélkül képtelenek vagyunk megvalósítani azt a jogos elvárást, hogy minőségi, az egyre növekvő igényeknek megfelelő szolgáltatást tudjunk nyújtani a több millió ide látogató részére.

Az összefüggő kerékpárút kiépülésével jelentős multiplikációs folyamatok indulnának be, élénkülne a turisztikai vállalkozások forgalma, újak jönnének létre, új munkahelyeket teremtve.

Véleményünk szerint a Dunakanyarban kerékpározók számának látványos emelkedése megkerülhetetlenné teszi az EuroVelo6 projekt Pest megyei szakaszának kiemelt prioritásként kezelését.

Mi, az érintett települések vezetői kérjük Varga Mihály miniszter úr közreműködését a Visegrád – Budapest közötti EuroVelo6 kerékpárút szakasz mielőbbi, egy ütemben történő sikeres megvalósítása érdekében.

Egyben kérjük miniszter úr támogatását és segítségét, hogy az említett szakasz – ami több országos jelentőségű, kiemelt turisztikai látványosság úti célja is – kiépítése a támogatási ciklus első felében megvalósulhasson!

Szentendre, 2015. szeptember 5.

A nyilatkozat aláírói:

Félegyházi András polgármester, Visegrád

Schuszter Gergely polgármester, Dunabogdány

Nádasdy-Csontos Elek polgármester, Kisoroszi

Sajtos Sándor polgármester, Tahitótfalu

Németh Miklós polgármester, Pócsmegyer

Loszmann János polgármester, Leányfalu

Molnár Zsolt polgármester, Szigetmonostor

Verseghi-Nagy Miklós polgármester, Szentendre

Rogán László polgármester, Budakalász

Bús Balázs polgármester, Budapest III. kerület Óbuda-Békásmegyer

DSC_7984

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság