Közösen emlékeztünk a cigány hősökre és áldozatokra – Május 16. a roma ellenállás napja

Hírek
Közzétéve:

Soha nem adhatjuk fel a küzdelmet az igazságtalansággal és az embertelenséggel szemben, ez az üzenete a roma ellenállás napjának. Ma a porrajmos, a roma holokauszt áldozataira és azokra a cigány hősökre emlékezünk, akik 1944. május 16-án fellázadtak az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban náci fogvatartóik ellen. A kerületi roma holokauszt-emléktáblánál közösen hajtottunk fejet, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és Óbuda-Békásmegyer Cigány Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében.

Szembe kell néznünk azzal a ténnyel és ebből következő felelősségünkkel: még mindig nem eléggé kutatott, és még mindig nem eléggé széles körben ismert a porrajmos, a roma holokauszt története.

Szembefordultak kínzóikkal

Ahogyan szintén kevéssé feldolgozott és megismertetett az európai romák ma is példamutató ellenállásának története a második világháború idején. Pedig történelmi valóság: 1944. május 16-án Auschwitz-Birkenauban a cigány láger rabjai megtagadták az együttműködést, kezük ügyében levő eszközökkel felfegyverkezve szembeszálltak az őrökkel, fellázadtak az tisztek ellen, akik gázkamrába akarták terelni őket.

Az akkor már évek óta halálgyárakként működő koncentrációs táborokban korábban ilyen ellenállásra nem volt példa – valljuk be, semmilyenre. A szembeszegülés eredményeként azon napon, azaz1944. május 16-án egyetlen roma sem vesztette életét.

Ismerjük meg, ápoljuk emléküket!

Azon az egyetlen napon nem, de az ellenállást követően a cigányokkal szembeni kegyetlen, embertelen bánásmód – ha lehet – még tovább fokozódott. Majd 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra, egyetlen éjszaka alatt háromezer roma gyermeket, nőt és férfit végeztek ki. (Ötven éve augusztus 2. a roma holokauszt emléknapja.)

Május 16-án, a roma ellenállás napján évről évre azok előtt a cigány emberek előtt kívánunk tisztelegni, akik megmutatták, a legkétségbeesettebb helyzetben sem adhatjuk fel az élethez és az emberi méltósághoz való egyetemes emberi jogunkat. A méltó megemlékezés akkor lehetséges, ha emléküket ápoljuk, ha a hosszú ideje elhallgatott, elfeledett történelmi eseményeket feldolgozzuk, közzétesszük és az iskoláinkban tanítjuk.

(A nyitógrafikán Váradi Gábor A cigány holokauszt emlékére című festménye látható)

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság