Hadrianus, a szakállas császár Óbudán

Hírek
Közzétéve:

Publius Aelius Hadrianus, aki Kr.u. 117-138-ig uralkodott, a Római Birodalom egyik legsokoldalúbb császára volt. A mai Óbuda területén élt Hadrianus 1900 évvel ezelőtti hatalomra jutásának alkalmából Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, az Aquincumi Múzeum és az Óbudai Turisztikai Egyesület 2017-re emlékévet hirdetett. A jubileumi év során számos kiállítás, rendezvény, program és konferencia várja az érdeklődőket.

Az eseménysorozat egyik legfontosabb állomása annak az installációnak az átadása, amelyen Bús Balázs polgármester, dr. Láng Orsolya az Aquincumi Múzeum igazgatója, Békefi Anna az Óbudai Turisztikai Egyesület elnöke és Ráday Dávid a Hello Wood egyik alapító tagja adták át a Hello Wood tervezői csapata által készített Hadrianus köztéri installációt, amely méltó emléket állít Pannonia császárának, Óbuda első „polgármesterének”.
 

„A mai már a harmadik alkalom, hogy Hadrianus kapcsán összegyűlünk, és Óbudának megpróbálunk valamit megmutatni abból, hogy 1900 évvel ez előtt ki élt itt, mit alkotott, és Óbuda mit köszönhet neki. Az első alkalom volt a Kórház utcai tárlat megnyitója Óbuda Napján, a másik az Aquincumi múzeumban megtekinthető kiállítás, a harmadik pedig ez az installáció, amelyet a Hello Wood csapatával közösen hoztunk létre. Velük ez már a második nagyon izgalmas és újító szellemű együttműködésünk, amely ugyanakkor mégis szorosan kötődik Óbuda múltjához.” – mondta az avatáson Bús Balázs polgármester, aki hozzátette: „Általában Harrer Pált szoktuk említeni, mint Óbuda első polgármesterét, de Hadrianus is jelentős vezetője volt Óbudának az ókorban, talán kicsit szimbolikus, hogy szobraik most egymás mellett állnak a városrész fő terén.”

Dr. Láng Orsolya az 1900 évvel ezelőtt hatalomra került, művelt uralkodó gazdag, változatos életéről beszélt, kiemelve néhány érdekességet, többek között azt is, hogy Hadrianus volt a Római Birodalom első szakállas császára, amely ugyan kétségtelenül görög filozófus-külsőt kölcsönzött a császárnak, de a szakállviselésének ennél azonban sokkal prózaibb oka volt: sebhelyes, ragyás arcbőrének eltakarása.

A most átadott alkotást a Hello Wood csoport egy Hadrianust ábrázoló márvány torzóról 3D szkenneléssel alkotott virtuális modell alapján készítette, CNC technológiával. Az installáció 24 rétegből áll, amihez 17 tábla rétegelt lemezt használtak fel, a végeredmény 2,8*2,5*3,2 méteres és 450 kg. A szoborszerű hatást erősíti a világos elefántcsontszín használata, szürkület után pedig ledvilágítás hívja fel a figyelmet a kültéri alkotásra, melyet érdemes este is megnézni, mert egészen más arcát mutatja sötétben.

Békefi Anna az Óbudai Turisztikai Egyesület elnöke, Ráday Dávid a Hello Wood alapító tagja, Bús Balázs polgármester, dr. Láng Orsolya az Aquincumi Múzeum igazgatója

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság