Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtára

Kiemelt információk

Az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtára 2004 júniusában nyílt meg a Békásmegyeri Közösségi Házban az olvasóközönség előtt. Vonzáskörzete elsősorban a Békásmegyeri lakótelep hegy felőli oldala, az Ófalu, de sokan a környező településekről is igénybe vették szolgáltatásait. 2016-ban született döntés arról, hogy a korábban a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tagkönyvtáraként üzemelő Ezüsthegy utca 16. szám alatti épület, amely több mint 10 éve üresen állt a fiókkönyvtárnak adjon helyet. Ezt követően 2018 januárjában a Hadrianus Program részeként megkezdődtek a kivitelezési munkálatok. 2018. július 2-tól nyílt meg a közönség számára az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtára, mely közel 25 ezer dokumentummal, könyvekkel, folyóiratokkal, napilapokkal, DVD-filmekkel, hangoskönyvekkel várja az olvasókat.

Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtárának nyitvatartása 

hétfő: zárva

kedd: 9-14

szerda: 11-19

csütörtök: 9-14

 péntek: 11-19

szombat: kéthetente 9-13

2023. első félévében nyitva tartó szombatok:

január 14. és 28., február 11. és 25., március 11. és 25., április 22., május 6. és 20., június 3. és 17.

Az új, energetikai szempontból is korszerű könyvtár 231 m2-en került kialakításra, ehhez adódik a közel 600 m2-es kert. A szakmai tervek között hangsúlyt kapott a „zöld épület és zöld működés”, valamint a „zöld szemlélet”. Az épületfelújítás során, amennyire egy meglévő és műemléki védettséget élvező épület esetében és a rendelkezésre álló források függvényében lehetett a tervezők energiahatékony fűtési és világítási rendszerrel látták el a könyvtárat. A felnőtt és gyerek dokumentumállományban is kiemelésre és intenzív gyarapításra kerültek a fenntartható fejlődéssel, zöld kultúrával, ökoszemlélet elterjesztésével kapcsolatos dokumentumok.

Az építészeti átalakítás, felújítás során az alábbi olvasói tereket alakították ki: felnőttkönyvtár olvasásra és tanulásra is alkalmas kényelmes ülőbútorokkal, gyermekkönyvtár, a kisebbeknek mesesarokkal, gyerekbútorokkal, a nagyobbaknak és a tini korosztálynak babzsákokkal. Olvasó-és rendezvényterem, mely a gyerekkönyvtárral összenyitva és külön is használható (rendezvények, előadások, tanfolyamok, illetve gyermekfoglalkozások tartására), ahol a számítógépes munkaállomások is helyet kaptak.

Az Óbudai Platán Könyvtárban kezdettől fogva kiemelt szerepet kapott a könyvtár-pedagógiai tevékenység, így az Ezüsthegyi Könyvtár is kínál a kerület nevelési és oktatási intézményeinek foglalkozásokat. A foglalkozás sorozatok célja, hogy minél több óvodás, iskolás gyerek ismerhesse meg a könyvtár, az olvasás nyújtotta szórakozási, tanulási, információhoz jutási lehetőséget. Mindezt játékos, élményt adó könyvtári órákon, szakkörökön, családi rendezvényeken.

A kertben szabadtéri olvasótermet, rendezvényhelyszínt, mini játszóteret, valamint tankertet alakítottak ki, mely tavasztól őszig a könyvtár koncepciója szerint szerves része, helyszíne lesz az olvasásnak, a játéknak a közösségi kertészkedésnek és a kulturális programoknak.

Az épületben és kertben is elérhető a Wi-Fi szolgáltatás, lehetőséget teremtve a saját eszközök használatára.