Óbudai Platán Könyvtár

Kiemelt információk

Az Óbudai Platán Könyvtár és fiókkönyvtára az Ezüsthegyi Könyvtár városi könyvtárként és kulturális közösségi színtérként működik Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata fenntartásában. A III. kerület lakosságának közkönyvtári ellátását biztosítja a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kerületi tagkönyvtárai mellett. Szolgáltatásait igénybe veszik az Óbuda és Békásmegyer vonzáskörzetében lévő települések lakói is Közel 70 000 kötettel, folyóiratokkal, DVD-filmekkel, hangoskönyvekkel, gyermekkönyvtári részleggel, internet-hozzáféréssel, wifi szolgáltatással, várja látogatóit. Közösségi térként programokat kínál az itt élőknek. A könyvtár csatlakozik minden kerületi kulturális projekthez, szoros kapcsolatot ápol a helyi kulturális intézményekkel és a helyi civil szervezetekkel.

Óbudai Platán Könyvtár nyitvatartása

hétfő: zárva

kedd: 12-19

 szerda: 9-15

csütörtök: 9-15

 péntek: 12-19

szombat: kéthetente 9-13

2023. első felévében nyitva tartó szombatok:
január 21., február 4. és 18., március 4. és 18., április 1., 15. és 29.,
május 13. és 27., június 10. és 24., július 8., augusztus 5.

 

Az intézmény úgy alakítja és kínálja programjait, rendezvényeit, hogy minden korosztály megtalálja közöttük az érdeklődésének megfelelőt. A rendezvények nagy része az irodalomhoz, könyvekhez kötődik, de helytörténeti, korszakhoz, évfordulóhoz vagy ünnepekhez kapcsolódó programokat is kínál, vagy neves személyiségek, híres előadók estjeivel vonzza a könyvtár falai közé (vagy kerthelyiségébe) a legszélesebb közönséget. Családi hétvégéin a gyerekeket és a szülőket szólítja meg, irodalmi és kézműves foglalkozásokkal csábítva hétvégi könyvtári kikapcsolódásra a családokat. A könyvtár kiállításain kortárs, gyakran a kerületben élő vagy alkotó képzőművészek alkotásait tekinthetik meg a látogatók.

A könyvtár alapszolgáltatása a könyvtárhasználati ismeretek oktatása is, melyet Óbuda-Békásmegyer minden oktatási, nevelési intézménye igénybe vehet. Több éve futó könyvtárpedagógiai foglalkozás a Sün Tóbiás könyvtára drámajáték eszközeit használó, egymásra épülő foglalkozássorozat óvodásoknak.

2007-ben bevezetésre került a „Könyvet házhoz” szolgáltatás, célja az esélyegyenlőség megteremtése az otthonukhoz kötött, mozgásukban korlátozott, beteg vagy idős olvasók számára a könyvtári könyvek házhoz szállítása révén.

2012-ben indult az Óbudai KönyvMegállók program, melynek keretében Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, az Óbudai Platán Könyvtár mindig nyitva álló könyvszekrényeket állított a kerület több forgalmas közterületén és speciális Gyerek KönyvMegállókat a Máltai Játszótereken, melyeket a „Hozz egy könyvet, vigyél egy könyvet” szlogen értelmében bárki használhat könyvcserére.