Kutatók Éjszakája az Óbudai Egyetemen

Hírek
Közzétéve:

A Kutatók Éjszakája ingyenes rendezvénysorozat célja a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítése.

Az Óbudai Egyetem hét karán 150-nél is több, minden korosztály számára változatos program várja az érdeklődőket szeptember 24-én 16 órától.

„Kitárjuk a laboratóriumok ajtajait, és megkérjük a látogatókat, hogy amit csak lehet, próbáljanak ki – mondta dr. habil. Felde Imre, az Óbudai Egyetem ipari és üzleti kapcsolatokért felelős rektorhelyettese. Hiszen most láthatóvá, kipróbálhatóvá válnak azok az eszközök és technológiák, amelyeket az Óbudai Egyetemen nap mint nap használnak az oktatásban és a kutatásban.”

Az egyetem rendezvényeinek elsődleges célcsoportja a gyerekek és az oktatásban részt vevő fiatal felnőttek.

A Bécsi úti helyszínen a Huawei egy speciális kamionban tart páratlan bemutatót. A cég „Lighting up the future – az 5G felhasználása” címmel indul roadshow-ra az országban, amelynek első állomása az Óbudai Egyetemen lesz.

Szintén a Bécsi úti helyszínen a DaVinci sebészrobot, szimulátor és drónbemutató várja a látogatókat. Emellett érdekesnek ígérkezik az ARIADNÉ névre keresztelt okosbot tesztelése is, amely a vakok és gyengénlátók tájékozódását segíti.

A józsefvárosi campuson többek között a villanygenerátorral ismerkedhetnek az érdeklődők, a gazdasági karon „Reklámfalodát” hirdetnek, a villamosmérnöki karon megismerhetik egy közvetítő kocsi működését, az építéstudományi karon pedig a kincskeresés és a geotechnika kapcsolatáról, valamint az egyiptomi piramisok feltárásáról hallhatunk majd előadásokat.

A teljes programlista ezen a linken olvasható.

A Kutatók Éjszakája közel 50 városban, 200 helyszínen több mint 2200 programmal várja az érdeklődőket. A programokban megjelenik a mesterséges intelligencia témaköre, láthatóvá válik, milyen egy okosotthon, és több helyszínen lesznek robotbemutatók is.

Az Óbudai Egyetem rendezvényhelyszínein az aktuális járványügyi szabályozások érvényesek.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság