Lakóparkok terítéken – Önkormányzatunk testületi ülést tartott

Hírek
Közzétéve:

A Képviselő-testület 2024. április 18-án megtartotta rendkívüli ülését. Ahogy kampányban lenni szokott, úgy ezen a napon is az aktuálpolitikáé volt a főszerep.

A kerületi rendőrség egyhangúan elfogadott beszámolóját követően a Duna Gázgyár területét érintő súlyos ciánszennyeződéseket vizsgáló bizottság beszámolója következett. A bizottság munkája feltárta, hogy az MVM többszöri levelezést követően sem a fővárosi sem a kerületi önkormányzatnak nem volt hajlandó megjelölni a szennyezett föld pontos rekultivációjának technikai hátterét, ezért a Testület felszólította az MVM-et a kármentesítés határidőre való elvégzésére.

A Village lakópark problémái

A lakóparkkal kapcsolatos ügyeket vizsgáló bizottság súlyos megállapításokat tett a „The Village” lakópark fejlesztése kapcsán is. Az áttekintett dokumentációból egyértelműen kiderült, hogy már az engedélyezési tervdokumentáció is tele van elírásokkal, számítási, és egyéb hibákkal, szabálytalansággal. Az építtetővel kötött szerződés alapján az önkormányzatnak közhasználatra át kellett volna adni területet, de erre nemhogy nem volt hajlandó, hanem a területet egy kerítéssel elkerítette.

A projekt során látható volt, hogy nem a szabályozásoknak megfelelő műszaki tartalom épül, ennek ellenére Bús Balázs városvezetése feltétel nélkül engedélyezésre javasolta az „üdülőpark” létesítését. Tette ezt úgy, hogy tudniuk kellett, nem létezett az a csónakház, aminek épp a megléte volt a feltétele az adott kedvezményeknek, valamint a beépítési mérték, magasság, a rendeltetési egységszám túlzó, a zöldterületi mérték pedig alacsony volt.

Ezt követően 2016-ban az építési engedélyt még módosították is, amelyben tovább romlott a zöldterületi mutató és engedélyezték, hogy csónaktároló helyett egy újabb üdülőépület épüljön fel. A kerületi önkormányzat 2019-et követően a leghatározottabban követelte az építtető által emelt kerítés elbontását, valamint a szabálytalanságok miatt a kormányhivatalnak számos bejelentést tett. Sajnos a kormányhivatal nem volt partner a szabálytalanságok megszüntetésében, ugyanakkor az azóta elkészült ingatlanok tulajdonosai úgy tűnik hajlandóak az önkormányzat kéréseit teljesíteni, ezért a Képviselő-testület e tárgyalásokat támogatja, de megállapítja, hogy a Bús Balázs vezette önkormányzat nem járt el kellő gondossággal az ügyben.

Védőnők

Testületünk újabb ciklusára megbízta Védőnői Szolgálatunk korábbi vezetőjét Schadek-Bíró Évát. Ugyanakkor nem hallgatható el, hogy a védőnői szolgálat államosítása után általunk érthetetlen módon mégis önkormányzatunknál hagyta az iskolai védőnőket, így a kerületi szolgálatot nem szüntettük meg. Ez az állapot bizonytalan, ilyen körülmények között kell a dolgozóinknak helyt állnia, amiért nagyon hálásak vagyunk. Dr. Kiss László polgármester ezért az ülésen külön megköszönte a vezetőasszony munkáját.

Önkormányzatunk döntött a bölcsődei étkezés nyersanyagainak beszerzéséről. Ez azért szükséges, mert az óvodákkal és az iskolákkal szemben, a bölcsődei intézményekben helyben főznek.

Önkormányzatunk sikerrel pályázott a Szél utcai bölcsőde felújítására, amelyre jelentős támogatást kapott. A 349 millió forintos támogatás mellé önkormányzatunk mintegy 267 millió forintos saját forrást biztosít.

Önkormányzatunk egy nyertes Uniós pályázatnak köszönhetően Bemowo kerülettel közösen kívánja a testvérvárosi 25 éves évfordulót méltóképpen megünnepelni. Ezt egyhangú szavazással fogadta el a Képviselő-testület.

A Mocsárosdűlőn nem lesz beépítés

Hatalmas siker Mocsárosdűlő elődeink által tervezett beépítésének megakadályozása. Szintén jelentős előrelépés, hogy önkormányzatunk konzorciumi partnerként szerepel – a Fővárosi Önkormányzattal közösen – abban a jelentős zöld beruházásban, amely sikerrel pályázott az EU felé. A „Biodiverse City LIFE” pályázat lehetőséget ad az Aranyhegyről érkező csapadékvíz elvezetésére is, így nemcsak ökológiai fejlesztés, hanem nagyban segíti Aranyhegy vízelvezetési és útépítési problémáinak megoldását. Nem lehet elhallgatni, hogy amíg korábban a kerület folyamatosan növelte a kerület beépíthetőségét, itt is példátlan mértékű zöld területté minősítésre került sor.

Önkormányzatunk példátlan sikere a Dr. Faragó Sándor Gyermekegészségügyi Központ létesítése. Sikerült megegyeznünk, hogy az önkormányzatunk által biztosított szemészeti és csípőszűrés helyszíne a gyermekszakrendelő legyen. Hasonlóan nagy előrelépés, hogy újabb ellátás kerül a szakrendelőbe: pulmonológia, allergológia és immunológia, amely jelentős segítség a családoknak.

Önkormányzatunk elfogadta a Városfejlesztő, az Esernyős KFT, az Óbudai Kulturális Központ KFT beszámolóját.

Testületünk zárt ülésen döntött Óbuda-Békásmegyer Közbiztonságáért Díj adományozásáról, az „Óbuda Sportolója Díj”, valamint a „Hidegkuti Nándor-díj Óbuda-Békásmegyer Sportjáért” elismerésekről is.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság