Lakossági felhívás – Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos

Hírek
Közzétéve:

A legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére Müller Cecília országos tisztifőorvos 2024. június 19-én (szerda) 0.00 órától egészen 2024. június 22-én (szombat) 24:00 óráig. A kánikulai meleg az idősek, krónikus betegek, várandósok és
csecsemők-kisgyermekek körében 
szív-, érrendszeri, hő- és folyadékháztartás-szabályozási panaszokat okozhat. Kérjük a lakosokat, fokozottan figyeljenek a folyadékbevitelre és a hűsítésre!

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzései alapján rendelte el az ország egész területére a harmadfokú hőségriasztást, amely 2024. június 19-én (szerda) 0.00 órától 2024. június 22-én (szombat) 24:00 óráig lesz érvényben.

Felhívjuk a lakosság figyelmét az alábbi óvintézkedések fontosságára:

Kerüljük a meleget Fontos megjegyzések
Hűtse lakását. Fontos a szobahőmérséklet mérése!!
Napközben tartsa az ablakokat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Kapcsolja ki a nem fontos elektromos készülékeket (még a világítást is). Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot. Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 oC közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli – nem javasolt a túlzott légkondicionálás.

A ventillátort csak rövid ideig lehet használni, mivel kiszárítja a szervezetet! Fontos a fokozott folyadékpótlás!

Ha a fent említettek nem valósíthatók meg, töltsön el legalább 2-3 órát légkondicionált helyen. Biztosítva van-e a hűtött helyek elérhetősége? Csak ennek megléte esetén ajánlható!
Kerülje a megterhelő fizikai munkát, tartózkodjék árnyékos helyen a legmelegebb órákban.
A következő nyárra gondoljon arra, hogyan hűtheti lakását („hideg” festék, párologtató, zöld növények).
Tartsa testhőmérsékletét alacsonyan, és fogyasszon sok folyadékot, előzze meg a kiszáradást.
Gyakran zuhanyozzon/fürödjön langyos vagy hideg vízzel akár többször is.

 

Időseknél növelheti az elesés veszélyét.
Használjon vizes borogatást, hűtse lábát langyos vízben.
Viseljen világos, természetes alapanyagú, bő ruhát. Ha a napra megy, viseljen széles karimájú kalapot és napszemüveget.
Rendszeresen fogyasszon folyadékot, ne fogyasszon alkohol és magas cukortartalmú italokat.

 

Fontos a sópótlásra való figyelmeztetés! Vízmérgezés veszélye! A koffein vízhajtó hatására is fel kell hívni a figyelmet.
Ha rendszeresen szed gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadékegyensúlyt. A lázas betegekre különösen oda kell figyelni! Fokozattan ügyeljünk a lázas gyermekek folyadékpótlására.
Ellenőrizze testhőmérsékletét! Fontos tudatosítani, hogy ha a testhőmérséklet 38 fok fölé emelkedik, az már káros az egészségre. 39 fok felett hőguta! 40 fok felett életveszélyes állapot!
Tárolja gyógyszereit megfelelő hőmérsékleten. Ha a szobahőmérséklet 25°C fölé emelkedik, célszerű a gyógyszereket hűtőben tárolni akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra!
Keresse fel orvosát, ha krónikus betegségekben szenved, vagy többféle gyógyszert szed. Ha bármi szokatlan tünetet észlel, azonnal keresse fel orvosát.
Tájékozódjon az igénybe vehető segítségekről.  

 

A kánikulai meleg az idősek, krónikus betegek, várandósok és csecsemők-kisgyermekek körében szív-, érrendszeri, hő- és folyadékháztartás-szabályozási panaszokat okozhat, ezért a kórházakban a betegforgalom emelkedésével kell számolni.

Kérjük a harmadik kerületi lakosokat, ügyeljenek a fokozott folyadékbevitelre, a hűsítésre, vigyázzanak magukra a melegben!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság