Lakossági fórumon mutatták be a pünkösdfürdői gát menti zöldfelület fejlesztésének koncepcióterveit

Hírek
Közzétéve:

Szalkai Adrienne, a Főkert Zrt. vezető tervezője a tervek bemutatásakor elmondta: a terület tervezésekor figyelembe kellett venniük, hogy a pünkösdfürdői gát 6-7 hektárnyi területe szigorúan szabályozott árvízvédelmi terület. Elsődleges céljuk a terület ökológiai egyensúlyának megtartása volt, valamint a biodiverzitás megőrzése és a zöld felületek hangsúlyozása.

Az újonnan kialakításra kerülő gáton erdei tornapályák, multifunkciós sportpálya, homokos strandröplabda pálya, petanque pálya, gyümölcsöskert és piknikező, sütögető helyek is kialakításra kerülnek. A gyerekek birodalma a „Föveny” elnevezésű területen kap majd helyet, a gát legvégén pedig vadvirágos méhlegelő is kialakításra kerül.

A területen esőbiztos biciklitárolók és mosdó is helyet kap, valamint tanösvény jelleggel a különböző információs táblákról megismerhetjük majd a környék növényvilágát és vízgazdálkodását is.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes a tervek ismertetése után elmondta: „A terület fásítása már ősszel elkezdődhet, míg a teljes projekt 2021 során kerül majd átadásra. Nagyon örülök, hogy ilyen jó az együttműködés a III. kerülettel, mert így reményeink szerint nemcsak a tervezési, hanem a kivitelezési fázis is gördülékeny lesz.”

Kiss László polgármester a tervekre reagálva elmondta: „A kerületünkben lakók számára az élhetőségi szempontok a legfontosabbak, ugyanakkor tudjuk, hogy minden fejlesztés kompromisszumokkal jár. A végleges tervek elkészülte után ezért megnyitjuk az online véleményezés lehetőségét is, hogy bárki elmondhassa a gát átalakításával kapcsolatos meglátásait.”

A lakossági fórum résztvevői közül többen a tervezett multifunkciós sportpálya elhelyezkedésével kapcsolatban tettek észrevételt, és javasolták, hogy a tervezett kutyafuttatóval cseréljék ezt meg a tervezők. A street workout pálya hiányával kapcsolatos felvetésre pedig a vezető tervező elmondta, hogy az idéntől életbe lépett szigorú szabályok nem engedik, hogy gyepes területen fitnesz park épüljön, ezért nem szerepel ilyen a tervben. A megtervezett gyep nagyságát ugyanis nem szeretnék a kötelezően előírt műgumi burkolat miatt csökkenteni.

A résztvevők kérték azt is, hogy a gát környékén ne legyen több vendéglátóhely, hanem valóban rekreációs területté alakuljon a pünkösdfürdői Duna-part.

A lakossági egyeztetés ma este 6 órától a kutyafuttató terveinek bemutatásával folytatódik.

   

   

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság