Lakossági fórumot tartott Óbuda-Békásmegyer Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszere

Hírek
Közzétéve:

Károly Katalin, Óbuda-Békásmegyer Polgármesteri Hivatal Szociális főosztályának vezetője köszöntette elsőként a résztvevőket. Elmondta, hogy egész életében segítő tevékenységet végzett, és sajnos látta azt is, hogy az erőszakos bűncselekmények hogyan tudnak egész családokat tönkretenni.

 Turgonyi Dániel, Óbuda-Békásmegyer szociális ügyekért felelős alpolgármestere az ÁSZER-ülést megnyitó beszédében elmondta, hogy „az áldozattá válás nem szégyenteljes dolog, nem szabad elhallgatni, hiszen így nem tud az illető megfelelő segítséget kapni.”

Oláh-Paulon László, a BRFK Bűnmegelőzési osztályának vezetője ezt követően köszöntőjében felhívta a jelen lévő érdeklődők és segítő szakemberek figyelmét arra, hogy egy bűncselekmény áldozata sokszor nem tudja, mit kell tennie, kihez is kellene fordulnia. „Ezért nagyon fontos, hogy lehetőség szerint minden szervezetnél (rendőrségnél, kormányhivataloknál, egészségügyi intézményekben) legyen olyan szakértő, aki ilyen helyzetekben segítséget tud nyújtani. Igen hasznosak az olyan találkozók és tapasztalatcserék is, amilyen ez a mai.”

 Dr. Bolyky Orsolya, az Országos Kriminológiai Intézet megbízott osztályvezető helyettese előadásában az idősek sérelmére elkövetett tipikus bűncselekményekről és azok megelőzési lehetőségeiről beszélt. Intézetükben a bűnözés elméleti hátterét vizsgálják az aktakutatás módszerével.

„Idősebb honfitársainkat azért éri az átlagosnál több bűncselekmény, mert fizikai és mentális egészségi állapotuk már labilisabb, nagy bennük a jóindulat és a segítőkészség, keresik a társas kapcsolatokat, ugyanakkor sokan már segítségre szorulnak” – mondta el Bolyky Orsolya.

Előadásában ismertette a tipikus, idősek elleni bűncselekményeket: a rablást, a kifosztást és a csalást.

„Az idős emberek lehetőség szerint ne menjenek egyedül vásárolni, kérjék a rokonaik, ismerőseik segítségét!” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Az Igazságügyi Minisztériumhoz tartozó Budapesti Áldozatsegítő Központ nyújtotta lehetőségekről Dánics Izabella, az intézet munkatársa tartott előadást, amelyben elmondta, hogy a központ feladata az érdekérvényesítés elősegítése, valamint a különböző bűncselekmények áldozatainak történő segítségnyújtás.

„2020 az Áldozatsegítés éve. Központunk személyesen, telefonon vagy a rendőrségen keresztül várja mindazoknak a jelentkezését, aki sajnálatos módon egy bűncselekmény áldozatai lettek.” – folytatta Dánics Izabella. „Intézetünkben három pszichológus dolgozik, akik közül egy kizárólag az idősekkel foglalkozik. A vagyon elleni bűncselekmények áldozatainak pedig azonnali pénzügyi segítséget tudunk nyújtani.”

 A Budapesti Áldozatsegítő Központ elérhetőségei: www.vansegitseg.hu 06 80 225-225

A lakossági fórum zárásaként Törzsökné Góczán Emese ÁSZER-koordinátor bemutatta a Békásmegyeren létrehozott Bűnmegelőzési labirintust, ahol a fiatalabbak drogprevenciós, míg az idősebbek áldozatsegítő feladatokat kapnak a szabadulószobában, ahol 3–6 fő játszhat egyszerre együtt. Az egyórás játék után a résztvevőkkel szakértő beszélget az átélt élményekről.

A szabadulószobát előzetes időpont-egyeztetést követően lehet igénybe venni az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ telefonszámán: 06 20 576-8825.

    

   

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság