Lakossági tájékoztatás vaddisznó lakott területi jelenlétével kapcsolatban

Hírek
Közzétéve:

Az új lakónegyedek kiépülésével a régi, alacsony építésű ingatlanok és az azokat körülvevő nagyobb méretű kertek aránya jelentősen lecsökkent, helyüket többlakásos ingatlanok, öntözőrendszerekkel együtt telepített gyepek, kerti tavak, csobogók vették át. A kerület lakott részein vadon élő állatfajok közül őzek, növekvő számban borzok, kiemelkedően nagy számban rókák és vaddisznók képviseltetik magukat.

Hogyan tudnak a lakók segíteni a vaddisznó-probléma kezelésében?

A lakosok, ingatlantulajdonosok kötelessége az ingatlan vagy telek határoló kerítésének állapotfenntartása, illetve gyommentesítése. Elhanyagolt, rossz műszaki állapotú kerítés nem fogja megakadályozni a disznók betörését. Az állatok – amennyiben kondában járnak -, a territóriumon belül váltókon közlekednek, ami érint közterületet és magántulajdonú telket egyaránt. A váltók melletti bozótos, elhanyagolt, magas aljnövényzetű terület kiváló búvóhelyet jelent a konda számára. Ezért ezeket a területeket karban kell tartani.

Kérjük, ne etessék az állatokat se konyhai, se zöldhulladékokkal, sem pedig száraz pékáruval.

A kertes ingatlanokon élők, illetve családi házas övezetben lakók – ahol közel van az erdőhatár a lakott részekhez –, gyakran alakítanak ki komposztáló dombokat, vagy kerítésen kívül helyezik el a lehullott gyümölcsöt, kerti hulladékot. Az ilyen lerakatok természetes gyűjtőhelyei a földigilisztáknak, kisrágcsálóknak, amelyek a vaddisznók részére ízletes élelemforrást jelentenek. Mindkét deponáló megoldás erősen vonzza a vaddisznókat. A hulladék szakszerű kezelése segít az állatok távoltartásában.

Létezik kimondottan vadvédelmi kerítés is. Érdemes olyan kerítéstípust választani, amely nemcsak az őzek, szarvasok, nyulak, rókák behatolása, hanem a vaddisznók betörése ellen is véd. A telepítéssel érdemes szakembereket megbízni, akik garanciával vállalják a kerítés telepítését.

Az erdővel borított területeken kutya csak pórázzal sétáltatható. Ennek alapján tilos a kutyák szabadon történő elengedése az erdőben. A vadászati törvény szerint az erdő látogatója – a kutyával túrázó, sétáló kutyatartó is az – nem okozhat kárt az erdei életközösségben, és nem zavarhatja az ott pihenni, kirándulni vágyókat. A póráz nélküli kutya károsíthatja a vadat és a növényzetet, emiatt vadvédelmi bírság is kiszabható. A kóborló gazdával rendelkező ebek a lakott részek felé hajthatják a vadat, megnövelve a vadon élő állatfajok betelepülésével kialakult probléma mértékét.

Az esztergomi vasúti nyomvonaltól délre fekvő erdőterületekre be, illetve ki, valamint onnan átváltó vadon élő fajok állománygyérítése kapcsán – eleget téve magasabb szintű jogszabályi előírásoknak – a szükséges szakmai beavatkozásokat 2021. június 4-től a szakemberek megteszik. Ezekhez rendelkeznek a rendőrség által kiadott engedéllyel, így fegyverhasználatra is sor kerülhet.

Kérünk mindenkit, hogy a fent leírtak alapján tőle telhetően működjön közre a vadon élő állatok távoltartásában.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság