Lakossági tájékoztatás vadon élő állatok lakott területi jelenlétével kapcsolatban

Hírek
Közzétéve:

Budapest III. kerület, Óbuda-Békásmegyer közigazgatási területén egyre intenzívebbé vált a vadon élő állatfajok megtelepedése, jelenléte. Az új lakónegyedek kiépülésével a régi, alacsony építésű ingatlanok és az azokat körülvevő nagyobb méretű kertek aránya jelentősen lecsökkent, helyüket többlakásos ingatlanok, öntözőrendszerekkel együtt telepített gyepek, kerti tavak, csobogók vették át. A kerület lakott részein vadon élő állatfajok közül őzek, növekvő számban borzok, kiemelkedően nagy számban rókák és vaddisznók képviseltetik magukat.

Hogyan tudnak a lakók segíteni a vaddisznó-probléma kezelésében?

  1. A lakosok, ingatlantulajdonosok kötelessége az ingatlan vagy telek határoló kerítésének
    állapotfenntartása, illetve gyommentesítése. Elhanyagolt, rossz műszaki állapotú kerítés nem fogja megakadályozni a disznók betörését. Az állatok – amennyiben kondában járnak – a territóriumon belül váltókon közlekednek, ami érint közterületet és magántulajdonú telket egyaránt. A váltók melletti bozótos, elhanyagolt, magas aljnövényzetű terület kiváló búvóhelyet jelent a konda számára. Ezért ezeket a területeket karban kell tartani.
  2. Kérjük, ne etessék az állatokat sem konyhai-, sem zöldhulladékokkal, sem száraz pékáruval.
  3. A kertes ingatlanokon élők, illetve családi házas övezetben lakók, ahol közel van az erdőhatár a lakott részekhez, gyakran alakítanak ki komposztáló dombokat vagy kerítésen kívül helyezik el a lehullott gyümölcsöt, kerti hulladékot. Az ilyen lerakatok természetes gyűjtőhelyei a földigilisztáknak, kisrágcsálóknak, amelyek a vaddisznó részére ízletes élelemforrást jelentenek. Mindkét deponáló megoldás erősen vonzza a vaddisznókat. A hulladék szakszerű kezelése segít az állatok távoltartásában.
  4. Létezik kimondottan vadvédelmi kerítés is. Érdemes olyan kerítéstípust választani, amely nemcsak az őzek, szarvasok, nyulak, rókák behatolása, hanem a vaddisznók betörése ellen is véd. A telepítéssel érdemes szakembereket megbízni, akik garanciával vállalják a kerítés telepítését.
  5. Az erdővel borított területeken kutya csak pórázzal sétáltatható. Ennek alapján tilos a kutyák szabadon történő elengedése az erdőben. A vadászati törvény szerint az erdő látogatója – a kutyával túrázó, sétáló kutyatartó is az – nem okozhat kárt az erdei életközösségben, és nem zavarhatja az ott pihenni, kirándulni vágyókat. A póráz nélküli kutya károsíthatja a vadat és a növényzetet, s emiatt vadvédelmi bírság is kiszabható. A kóborló gazdával rendelkező ebek a lakott részek felé hajthatják a vadat, megnövelve a vadon élő állatfajok betelepülésével kialakult probléma mértékét.
  6. A kerület vaddisznó állományát ismét elérte az afrikai sertéspestis (ASP). Kérjük, amennyiben elhullott vagy rendellenesen viselkedő vaddisznót észlel, jelezze az Önkormányzat felé vagy hívja a NÉBIH Zöldszámát (06-80/263-244). Az Esztergomi vasúti nyomvonaltól északra fekvő erdőterületekre be, illetve ki, valamint onnan átváltó vadon élő fajok állománygyérítése kapcsán – eleget téve magasabb szintű jogszabályi előírásoknak – a szükséges szakmai beavatkozásokat 2024. január 13-tól a rendőrség által kiadott fegyverhasználati engedéllyel rendelkező szakemberek folytatólagos jelleggel végezni fogják. Az állatok tartózkodási helye, betörési pontjai előre nem meghatározhatók, ezért adott esetben a helyszín ismeretében és az esetleges veszélyességi fok függvényében kerülhet sor fegyverhasználatra.

Kérünk mindenkit, hogy a fent leírtak alapján tőle telhetően működjön közre a vadon élő állatok
távoltartásában.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság