Látogatóból könyvtáros a Könyvtárosok Világnapján

Hírek
Közzétéve:

Milyen a ma könyvtára, mit jelent ma könyvtárosnak lenni? Ezt szeretné megmutatni programjain keresztül az Óbudai Platán Könyvtár és Ezüsthegyi Könyvtára a Könyvtárosok Világnapján. Fordított nap, valamint további programok várják 2023. április 14-én a gyerekeket és felnőtteket a könyvtárban.

Mára az olyan közkönyvtárak, mint az Óbudai Platán Könyvtár és Ezüsthegyi Könyvtára, közösségi hellyé váltak, ahol a mindennapjainkat segítő új ismereteket szerezhetünk, legyen szó akár sütésről, kertészkedésről, varrásról, programozásról, szülővé válásról, a legújabb szakkönyvek közül válogathatunk.  Ha pedig egy kicsit kikapcsolódnánk, több ezer sztori, kalandos, romantikus, félelmetes, nyomozós történet, izgalmas cselekmény várja, hogy elrepítsen minket egy másik világba. A legújabb könyvek, filmek, hangoskönyvek mellett szakértő előadóktól is kaphatunk tanácsot és akár kedvenc írónkkal is találkozhatunk személyesen. Mindemellett nap mint nap megismerkedhetünk a könyvtárban olyanokkal, akik ugyanúgy szeretnek olvasni, mint mi magunk, környezettudatosak, vagy a családjukkal minőségi együtt töltött időre vágynak.

Akár az Arató Emil téri épületbe látogatunk el, akár az Ezüsthegy utcai fiókkönyvtárat keressük fel, kedves, segítőkész, mosolygós könyvtárosok fogadnak, akik azért dolgoznak, hogy a több mint 70 ezer könyv, hangoskönyv és film közül mindenki megtalálja azt, amit keres. Ez persze nem azt jelenti, hogy a könyvtárosok minden könyvet elolvastak a könyvtárban, de pontosan tudják mi adható a 4 éves kisfiú kezébe, a 14 éves kamaszlánynak vagy a befőzésről mindent tudni akaró háziasszonynak. A könyvtárosok nem ismernek lehetetlent és megtesznek mindent,  még akkor is, ha feladat nem egyszerű: „A múltkor láttam itt egy piros könyvet. Segítene megkeresni?”

Emellett a könyvtárosok saját bevallásuk szerint sportosak és humorosak is.

Hogyan dolgoznak a könyvtárosok, mit csinálnak, amikor nem a látogatóknak segítenek?  Hogyan működik a könyvek kiadása, visszavétele? Milyen érzés 70 ezer könyvet, filmet, hangoskönyvet rendben tartani, közöttük keresni és megtalálni azt az egyet?  Milyen érzés másoknak segíteni, olvasmányokat ajánlani?

Látogasson el Ön is 2023. április 14-én az Óbudai Platán Könyvtárba vagy Ezüsthegyi Könyvtárába, ahol Látogatóból könyvtáros címmel meghirdetett fordított napon felnőttek, gyerekek egy napra szerepet cserélhetnek a könyvtárosokkal!

A fordított nap a könyvtárak nyitvatartási idejében egész nap tart és ingyenesen részt lehet venni rajta. Az Óbudai Platán Könyvtár április 14-én, pénteken 12:00 – 19:00 tart nyitva, Ezüsthegyi fiókkönyvtára pedig 11:00 – 19:00-ig várja a látogatókat.

Amellett, hogy április 14-én bepillanthatunk a színfalak mögé, több programmal is készül a könyvtár:

  • Tavaszi Móka Műhely című kézműves foglalkozásra invitálják az 5-10 éves korúakat az Óbudai Platán Könyvtárba 17 órától, ahol tavasszal kapcsolatos játékokat készíthetünk Milner Angéla foglalkozásvezetővel. A program ingyenes.
  • Miska óriás lesz címmel tart Szesztai Zsuzsa békásmegyeri író mesekönyvbemutatót és a meséhez, szereplőkhöz kapcsolódó kézműves foglalkozást az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtárban 17 órától. A program ingyenes. Ajánlott korosztály: 5 éves kortól.
  • Könyvajánló Eszterházy Péter születésének évfordulója alkalmából az Óbudai Platán Könyvtárban.

Helyszínek: 

  • Óbudai Platán Könyvtár 1031 Budapest, Arató Emil tér 1.
  • Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtára 1038 Budapest, Ezüsthegy u. 16.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság