Lebilincselő művészeti projekt – Három ország három sérült társulata készített közös performanszot

Hírek
Közzétéve:

A WHO egy friss tanulmánya szerint a világon minden negyedik ember küzd élete bizonyos szakaszaiban mentális vagy idegi zavarral, ezért kiemelkedően fontos kérdés, hogy a társadalom miként reagál erre. A stigmatizlás, a diszkrimináció és a mellőzöttség gyakran megakadályozza a sérült embereket abban, hogy célt találjanak az életükben, emiatt élethosszig függnek a szociális ellátórendszertől, a társadalom jóindulatától.

A Baltazár Színház, a Teatroterapia Lubelska és a Mestské Divadlo z Pasáže közös projektje megmutatja, hogy minden egyes ember, akkor is, ha értelmileg sérült, a fejlődésre való tehetséggel születik. Felfedezni ezt a tehetséget, és lehetőséget teremteni a kifejezésére, nagymértékben hozzájárul a speciális igényű emberek társadalmi elfogadottságához. A művészet pedig különösen alkalmas terepe annak, hogy az értelmileg sérült emberek általa megmutathassák tehetségüket. Ők ugyanis tökéletesen beszélik az érzelmek nyelvét, ami minden művészi tevékenység alapja.

A March of March, avagy Márciusi Menet, amelyet a három színház a pandémia időszaka előtt egy látványos flashmobnak tervezett volna a Hősök terén, a jelen járványügyi helyzetben újraértelmeződött. A közös gondolkodás központjában álló tavaszi megújulás témája azonban talán sosem volt annyira aktuális, mint most.

Az online térbe került, alapvetően mozgásra és koreográfiára épülő workshop nagy kihívás elé állította a résztvevőket, ám az öt nap alatt bebizonyosodott, hogy az új forma új kísérletekre, szokatlan művészi megközelítésekre ad lehetőséget. A workshopon külön térben, mégis egymást figyelve, egymásra reagálva táncolt a három ország három társulata. Az élő zenét ehhez a Teatroterapia Lubelska zenésze, Piotr Kiliański szolgáltatta Lublinból, a budapesti helyszínen Elek Dóra és Farkas Dorka, Lublinban Maria Pietrusza-Budzyńska, Banská Bystricán Eva Ogurčáková segítette a színészek munkáját.

A performansz arra hívja fel mindenki figyelmét, milyen nagy szükségünk van a változásra, az új utak keresésére, úgy, hogy emellett megőrizzük örök érvényű értékeinket, a szeretetet, az egymás felé való nyitottságot. Így a változás és a megőrzés egyként segít mindannyiunkat, hogy egy jobb világot teremthessünk az elkövetkező időszakban.

Nézzék meg a három színház közös produkcióját, töltődjenek fel Önök is ezzel a különleges művészi élménnyel.

A performaszról készült rövidfilmet itt nézhetik meg.

Forrás és képek: Baltazár Színház

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

„S hazánk még csak névben szabad” – Március 15. az 1848-as magyar forradalom ünnepe

Hírek
Közzétéve:

106 új parkolóhely Békásmegyeren

Hírek
Közzétéve:

Indiántábor és vízitúra idén nyáron is a Római-parton