Légtisztító mohafal Óbudán

Hírek
Közzétéve:

A légszennyezettség csökkentése érdekében, kísérleti jelleggel, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata egy légtisztító utcabútor 6 hónapos bérlését kezdeményezte. Több hónapos előkészület, illetve a Levegő Munkacsoporttal közösen végzett levegőszűrés után a légtisztító utcabútor hamarosan megkezdi tesztidőszakát a III. kerületben. A mohafal 6 hónapig tisztítja a levegőt, mely elegendő idő ahhoz, hogy tesztelni tudjuk az eredményességét.

A német Green City Solutions csapat 2014 márciusában prezentálta a légtisztító mohafalat, a Hannover Messe tudományos újdonságokat bemutató nemzetközi kiállításon. A sikeres bemutatkozás után, Jénában, Berlinben, Oszlóban, Párizsban, Hong Kongban és nemrég Modenában is telepítettek mohafalakat, nagy forgalmú köztereken. A Green City Solutions és a CityTree névre hallgató innovatív légtisztító bútor hatalmas nemzetközi hírt szerzett, és számos tudományos és gazdasági díjat nyert.

Hogyan működik?

Az utcabútor nem kisebb feladatra vállalkozik, mint 275 városi fa erejének megfelelő levegő-tisztító hatást produkálni. A mohafal titka a speciális mohafajokban rejlik. Ezek a mohák megszűrik az emberi egészségre veszélyes, levegőben található szennyező anyagokat, a nitrogén-oxidokat, és a szálló, kis szemcséjű port. Az emberi egészségre is káros anyagokat a mohák a megkötik és a saját biomasszájukban hasznosítják. A fal pedig ideális élőteret ad a moháknak, számukra árnyékot adó, növények együttes telepítésével, illetve víztartályokban a mohák vegetációjához szükséges folyamatos páratartalom és vízellátás biztosításával. Működés közben az utcabútor pontos méréseket folytat a levegő szennyezettsége, illetve saját tisztító ereje kapcsán, melyet a beépített kijelzőkön lehet figyelemmel kísérni. Ideális esetben egy ilyen mohafal 275 városi fa légtisztító erejét ötvözi.

Vegyen részt a felmérésünkben

 Betöltés…

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság