Lekerítettek egy területet a Római-part Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság által kezelt szakaszán

Hírek
Közzétéve:

Sajnálatos módon a Római-parton, a fövenyen egy területrész lekerítésre került. A fövennyel, így a lekerített területtel is a kormány alá tartozó Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (KDDVIZIG) rendelkezik. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat hitvallása, hogy a Római-part őrizze meg természetközeli állapotát és maradjon mindenki számára látogatható.

Az ügy előzménye, hogy önkormányzatunk szerette volna a KDDVIZIG-től kibérelni az egész harmadik kerületi partszakaszt, de sajnos csak a déli partszakaszt adták bérbe számunkra. Azon a részen nem is történt lekerítés, sőt, 2021 óta ott üzemel önkormányzatunk szervezésében Budapest egyetlen ingyenes Duna-parti fürdőhelye, a Római-parti Plázs.

A mostani lekerítés azon a szakaszon történt, amit nem adott bérbe önkormányzatunknak a KDDVIZIG, így ezen a területen a fakivágásokat sem tudjuk megakadályozni.

Nem ez az első botrány a KDDVIZIG fenntartása alá tartozó fövennyel kapcsolatban: egy beruházó olyan kikötőt szándékozik a területre építeni, amely egy 32 méter hosszú, motoros hajó fogadására is alkalmas lenne. Világossá kell tegyük, hogy Önkormányzatunk minden olyan intézkedést és beruházást határozottan ellenez, amely a Római-part közösségi használatával és az itt élők akaratával szembemegy, így az említett magánkikötő megépülését sem támogatjuk.

A Római-parttal kapcsolatban szeptemberben ért véget a közösségi tervezés, amely keretében több mint 5 ezer ember véleményét sikerült becsatornázni a Római-part Komplex Középtávú Fejlesztési Koncepcióját és a Szabadtérépítészeti Terv alakulásába. A túlnyomó többség a közösségi használatot és az evezős sportok fejlesztését támogatja a Római-parton, ez kerületünk céljaival, demokratikus és zöld megközelítésével is összhangban van.

Továbbra is célunk, a hasonló esetek megelőzése, ezért is szándékunk az egész harmadik kerületi partszakasz kibérlése az államtól, és garantáljuk, hogy az általunk kezelt területeken nem fogunk lekerítést és megalapozatlan fakivágásokat engedélyezni.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság