Lengyel-magyar közös koszorúzás a nemzeti ünnepen

Hírek
Közzétéve:

Mára már természetesnek mondható az a hagyomány, miszerint Óbuda-Békásmegyer és lengyel testvérvárosa közösen emlékeznek meg egyik legfontosabb nemzeti ünnepünkön, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. Ebben az évben Varsó Bemowo kerülete – mely nevét Bem József tábornokról kapta – látta vendégül a III. kerület delegációját.

Az eseményen a szabadságharc kitörésének 171. évfordulója mellett, a két kerület együtt ünnepelte testvérvárosi kapcsolatának 20 éves fennállását is. Ebből az alkalomból időkapszulát helyeztek el a lengyel fővárosban, melybe a két városrész kapcsolatára utaló tárgyakat helyeztek el.

Az ünnepségen Bús Balázs polgármester elmondta, hogy a lengyel és magyar nép közötti barátság legfőbb kötőereje a szabadság iránti vágy, mely a közös történelmi tapasztalatoknak köszönhetően a mai napig szilárd alapja a két nemzet együttműködésének.

A polgármester kiemelte, „a két városrész közötti együttműködés kézzelfogható eredményei a 2010-ben közösen alapított Bem József Díj, a katinyi erdőben megölt lengyel katonatiszteknek emlékére állított emlékmű, a boldog Jerzy Popiełuszko atyáról elnevezett emlékpark, valamint az Adam Mickiewiczről, a 19. század kimagasló lengyel költőjéről elnevezett park Óbudán. Utca viseli Wyszyński bíboros nevét is, városaink kapcsolatára pedig a Varsó-Bemowo park emlékezteti az óbudaiakat.”

A megemlékezés után a két polgármester, Bús Balázs és Urszula Kierzkowska együtt adta át a Bem József-díjat Engelmayer Ákosnak, Magyarország rendszerváltozás utáni első varsói magyar nagykövetének, aki jelenleg a Lengyelországi Magyarok Egyesületének elnöke, számos lengyelekkel kapcsolatos film szerzője, társszerzője, tanulmányok és cikkek írója.

A 20 éves testvérvárosi kapcsolat alkalmából a III. kerületben áprilisban lesznek rendezvények. A programokról Óbuda-Békásmegyer honlapjáról értesülhetnek az érdeklődők.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság