Lesz-e még hazai független színházi élet? ‒ Szeptember 21. a magyar dráma napja

Hírek
Közzétéve:

Minden évben szeptember 21-én emlékezünk meg Madách Imre Az ember tragédiája című drámájának ősbemutatójáról. A magyar dráma napján szomorúan tekintünk a magyar színházi életre: állami támogatás híján számos, nemzetközi hírű hazai független társulat sodródott a megszűnés szélére.

A magyar dráma napját ‒ a Magyar Írók Szövetségének kezdeményezésére ‒ 1984 óta minden évben szeptember 21-én ünnepeljük. Arról emlékezünk meg országszerte a kapcsolódó, színházi és kulturális eseményeken, hogy 1883-ban ezen a napon mutatták be színpadon Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményét.

Ősbemutató és a drámairodalom

A 139 évvel ezelőtti ősbemutatónak az akkori fővárosi Nemzeti Színház adott otthont. Paulay Ede színházigazgató, rendező és dramaturg nevéhez fűződik a színpadi átdolgozás és az első előadás.

A magyar dráma napja azzal a szándékkal született, hogy felhívja a figyelmet a magyar drámairodalom értékeinek méltó megismertetésére; és nem titkoltan az is: ösztönözze a hazai írókat újabb művek megalkotására. Így számos színház szeptember 21-én rangos eseménnyel emlékezik meg az ünnepnapról, középiskoláink pedig művészeti versenyekkel ‒ köztük harmadik kerületiek ‒ járulnak hozzá a magyar drámairodalom népszerűsítéséhez.

Cenzúra és kiéheztetett független színházak

Madách drámájának színházi történetében a második világháborút követő kommunista korszaka hozott törést. 1945 után, a diktatúra kiépülésével párhuzamosan valóságos szellemi hadjárat indult ellene, elsősorban azért, mert a falanszter-színt a kommunista utópia kigúnyolásaként, magát a drámát pedig „reakciós”, „vallásos”, „haladásellenes” műnek bélyegezték és ítélték el.

Az idei magyar dráma napján az ünneplést és megemlékezést beárnyékolja, hogy azzal kell számolnunk: a magyar előadó-művészeti szervezetek állami támogatási rendszere teljesen átláthatatlan. Pontosabban egy dolog látható: mely társulatokat tart a kormány működésre, azaz életre érdemesnek, és melyeket nem. Így például csaknem harminc, nemzetközileg is elismert, jelentős szakmai múlttal rendelkező független társulat egyáltalán nem kap állami támogatást, ami a megszűnésüket jelentheti.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság