Lobogás – Szávoszt Katalin kiállítása az Esernyős Galériában

Hírek
Közzétéve:

A kiállítást Fekete György Professor emeritus, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke nyitotta meg. Mint mondta: öt éve járt utoljára Óbudán, köszöntőjében kiemelte a kerület kultúrájához fűződő szoros kapcsolatát és méltatta a kiállításnak otthont adó Esernyős Galériát.

Szávoszt Katalin Ferenczy Noémi-díjas képzőművész 1968-ban diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskola porcelán szakán, mesterei Schrammel Imre és Jánossy György voltak. „A lobogás kimerevített pillanatait formázó szilárd kerámiák felületén finom festményeken mutatja be nekünk azt az inspiratív művészeti közösséget, amellyel együvé tartozik, amellyel közösséget vállal. Művészeti idézetek, minták és ornamentumok lobognak a kerámiazászlók mindkét oldalán. A két oldal között van némi eltérés, de egy-egy zászló mindkét oldalával azonos szellemiséget idéz meg, közvetít.

Szávoszt Katalin csapatának tagjai többek között Paul Klee, Joan Miró, Vaszilij Kandinszkij, Keith Haring. De megjelennek olyan általánosabb érvényű vizuális jelek, mint a kalotaszegi, a keresztszemes vagy a szűrhímzés motívumai, illetve más darabokon a japán festészet virágos ornamensei borítják a felületet” – írja Dr. Szeifert Judit művészettörténész a kiállítás koncepciójáról.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság