Lomtalanítás: 10 nap harc a szeméttel

Hírek
Közzétéve:

A közterület-felügyelet 10 napon keresztül állt a lakók rendelkezésére a lomtalanítás kapcsán és tisztította a közterületeket a nem megfelelően kihelyezett lomoktól, valamint biztosította a közterületek rendjét.

Óbuda-Békásmegyer Közterület-Felügyelete a III. Kerületi Rendőrkapitánysággal, a Polgárőrséggel, a Közterület-fenntartóval, és a Fővárosi Rendészeti Igazgatósággal együttműködve szolgált a lomtalanítás teljes ideje alatt. A járőrpárosok a nap 24 órájában ellenőrizték a több mint 571 helyszínt, amely során 1024 főt igazoltattak. 335 esetben végeztek gépjármű-ellenőrzést, melynek eredményeképp 22 alkalommal volt szükség szankció alkalmazására, további 22 esetben pedig dokumentált figyelmeztetést szabtak ki és 10 lejárt műszaki engedélyű gépjárművet is elszállítottak.

A felügyelők tájékoztató plakátokat és szórólapokat helyeztek el a lépcsőházakban és a köztereken. A lomtalanítás időszaka alatt megemelkedett az érdeklődők száma, így a felügyelet megerősítette diszpécserszolgálatát és 0-24 órás lomtalanítási forródrótot létesített. 615 alkalommal keresték telefonon a felügyeletet a lakók, ebből 29 esetben panaszt tettek csendháborítás és a „lomisok” jelenléte miatt, illetve jelezték a lomok idő előtt vagy utólag történő kipakolását, vagy szállítást követő takarítást igényeltek.

A különböző nyugdíjas házaknál, illetve azoknál a társasházaknál, ahol a mozgásukban korlátozott lakóknak nehézséget okozott a lomok kihelyezése, a felügyelet munkatársai segítséget nyújtottak: kipakolták a bútorokat és a feleslegessé vált nagyobb tárgyakat.

Az idő előtt vagy a lomtalanítás után utólag kihelyezésre kerülő lomok továbbra is problémát jelentettek, akárcsak a forgalmat akadályozó szeméthalmok. A helyzet orvoslása érdekében a felügyelet Köztisztasági Csoportja több alkalommal szállította el vagy pakolta össze a kifogásolható lomokat. Megfeszített munkával összesen 480 köbméter hulladéktól tisztították meg Óbuda-Békásmegyer különböző területeit és legalább 200 köbméter lomot pakoltak össze, hogy a forgalom zavartalanul haladhasson. A Flórián térről rekordmennyiségű, 90 köbméter szemetet szállítottak el, de a Laktanya utca – Esernyő utca környékére kihelyezett 28 köbméter szemét eltüntetése is a felügyelet munkatársainak köszönhető. A közterületek rendje érdekében a Köztisztasági Csoportban teljesítő 12 munkatárs a lomtalanítás időszaka alatt 380 óra túlórát vállalt.

Veszélyes hulladékok leadására több helyszínen is volt lehetőség, ám a lomkupacokban gumiabroncs, festék, háztartási gépek és elektronikai eszközök is voltak. Emellett sok esetben újrahasznosítható hulladékot, főképpen papírt helyeztek ki. Illegális hulladéklerakóval három esetben találkoztak a járőrök; összesen mintegy 8-10 köbméter zöld- vagy építési hulladék került az utcákra. Ezekben az esetekben a lerakóval szállíttatták el a kihelyezett szemetet és az elkövetőkkel szemben feljelentést tettek.

Rácz Ferenc Péter, a Közterület-Felügyelet igazgatója az alábbiakat mondta el a lomtalanítással kapcsolatban: „Az idei lomtalanítás tapasztalatait összegezve úgy gondoljuk, hogy az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a lakosság tájékoztatására. Fontos megérteniük, hogy az ő érdekük is a lomok megfelelő időben és módon történő kihelyezése. A veszélyes hulladék kihelyezésének megakadályozására megoldás lehet, ha ezt előzetesen gyűjtjük be, az újrahasznosítható szemét leadására pedig ideiglenes szelektív szigetek létrehozását tervezzük az FKF-el közösen. A lomtalanítást megelőzően és természetesen azt követően is egyeztettünk  polgármesterrel úrral, aki munkacsoportot hozott létre további alternatívák kidolgozására. A közterületek rendjének és tisztaságának biztosítása, valamint a szabálysértések megelőzése érdekében a hulladékkezeléssel kapcsolatban is több edukációs anyagot készítünk, amelyeket igyekszünk a lehető legtöbb háztartásba eljuttatni.”

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság