Luther Márton élete álló- és mozgóképeken – Reformáció 500

Hírek
Közzétéve:

Luther és a későbbi reformátorok, illetve a reformáció hatása nemcsak a teológiában, hanem a tudományok területén is tetten érhető. A korszak kiemelkedően fontos vívmánya a nyomdászat, a nyomtatott könyv elterjedése.

Az Óbudai Platán Könyvtár Reformáció 500 programsorozatának nyitórendezvénye a Luther Márton élete c. rajzfilmsorozat képanyagából készült kiállítás. A megnyitóra 2017. március 7-én 18.00-kor várják az érdeklődő közönséget. A rajzfilmsorozat első 5 epizódja ugyan már filmbemutatókon látható volt, a film grafikai anyagából készült kiállítást Magyarországon most először, Óbudán lehet majd megtekinteni. A kiállítótérben álló terminálon folyamatosan látható lesz mozgókép a filmsorozat trailereiből. A teljes rajzfilm eddig elkészült részeinek megtekintésére (5 epizód) a tárlat ideje alatt meghirdetett időpontokban lesz lehetőség. A teljes sorozat (10 rész) az idén készül el.

Az animációs sorozatrendezője Richly Zsolt, Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus, érdemes és kiváló művész, akinek több népszerű esti mese-sorozatot köszönhetünk, úgymint Kockásfülű nyúl vagy épp a Kíváncsi Fáncsi, – ennek ellenére az alkotó közel ötvenéves életművének meghatározóbb részét az egyedi rövidfilmjei teszik ki. Richly a Luther életéről szóló rajzfilm látványvilágának megtervezésekor a XV-XVI. században használt fametszetekhez nyúlt inspirációért, amit a képregények világával, és eredeti dokumentumokkal ötvözött.

Az animációs sorozat írója Lackfi János költő, aki Richard Friedenthal Luther élete és kora c. könyvének felhasználásával olyan szövegkönyvet alkotott, ami bár megőrizte az régies jelleget, a jenkor emberének mégis könnyen érthető, élvezetes szöveg ad, ráadásul nem csak a kort, de a személyiségeket is jellemzi. Az alkotók a filmet nem gyerekeknek, hanem fiataloknak (általános iskola felső tagozatától az iskolásoknak) és felnőtteknek szánják.

Drámai igényű rajzfilm soha, sehol nem készült még a világon Luther Márton életéről – az Óbudai Platán Könyvtárban 2017. március 7-től április 30-ig megtekinthető grafikai kiállítás pedig hűen visszaadja ezt.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság