Ma, november 17-én van a koraszülöttek világnapja – Senki sincs egyedül, van hová fordulni tanácsért, támogatásért

Hírek
Közzétéve:

Ma hazánkban minden tizedik baba a terhesség 37. hete előtt vagy 2500 grammnál kevesebb súllyal születik meg. Tehát minden tizedik magyar családot érint a koraszülött babák nevelésével-gondozásával járó, gyakran több feladat és az azt kísérő több aggódás.

Az idő előtt született vagy kis súlyú babák éretlenségükből adódóan nehezebben tudnak alkalmazkodni a méhen belüli védettebb élet után a külvilág kihívásaihoz. És ez betegségek kockázatával járhat. Magyarországon koraszülötteket ellátó centrumokban korszerű terápiában, ápolásban részesülnek ezek a babák, az óbudai Szent Margit kórházban pedig például neonatológiai ambulancián új- és koraszülött-utógondozáson is várják a családokat.

Azonban azt is tudjuk, a koraszülés egy része megelőzhető, érdemes ezért tenni, szakemberrel konzultálni, nekünk pedig a környezetünkben babát váró kismamákat, amiben csak lehetőségünk van, mindenben segíteni, támogatni. Hiszen minden, az anyaméhben töltött újabb nap növeli a baba esélyét, hogy egészségben nőhessen fel.

A Koraszülöttekért Országos Egyesület azzal a céllal jött létre, hogy az érintett családok tudják: nincsenek egyedül a koraszülés okozta traumával, a kérdéseikkel, a bizonytalansággal. A civil szervezet sorstársak és szakemberek segítségével teszi könnyebbé a mindennapokat.

November 17-én, a koraszülöttek világnapján pedig arra kérnek minket, öltözzünk lilába, csinosítsuk lila dekorációval az otthonunkat, vagy világítsuk meg lila fénnyel a munkahelyünket, kifejezve a szolidaritásunkat, a támogatásunkat, no és a hitünket abban, hogy a koraszülött babákra is boldog gyermekkor és kiteljesedett felnőttkor vár. Tegyünk meg mindent azért, hogy így lehessen.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság