Madárodúval és madáretetővel segítjük az áttelelést – Térítésmentesen igényelhető odú és etető önkormányzatunktól

Hírek
Közzétéve:

A klíma- és környezetvédelemért felelős alpolgármester, Burján Ferenc kezdeményezésére Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat először hirdeti meg a madárodú- és madáretető-akcióját, amelynek a madarak védelme mellett célja a lakosság, a felnőttek és a gyerekek környezettudatos magatartásának alakítása, a szemléletformálás.

Rendszeresen etessünk

Télen nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj marad itthon. A tőlünk északabbra fekvő, mostohább téli klímájú területek madarai számára pedig sok esetben Magyarország jelenti a telelőterületet.

A téli madáretetés a legtöbb fajt érintő, akár hat hónapon át tartó, éppen ezért az egyik legfontosabb madárvédelmi tevékenység. Magyarországon az első fagyok beköszöntétől, november elejétől március végéig tart ez az időszak.

Ha elkezdjük az etetést, folytatnunk kell, rendszeresen, mert a madarak számítanak az élelemre, és fagyos időszakban nem biztos, hogy van erejük új élelemforrás felkeresésére.

A fagyok elmúltáig

Általánosságban az első fagyos éjszakák beköszöntével – november elejétől – már tehetünk ki madáreledelt. Gyakran már a madáretetés megkezdése előtt a tavalyi vendégeink is megjelennek az etetők körül, jelezve, hogy idén is számítanak ránk.

A téli madáretetést nagyjából a fagyok elmúltával fejezhetjük be, azaz átlagosan március végén. Érdemes egyre kevesebb eleség kihelyezésével „leszoktatni” őket az etetésről, de magunk is észre fogjuk venni, hogy már nem ürülnek ki teljesen az etetők egyik napról a másikra.

Milyen eleségeket adhatunk a madaraknak?

  • Magvakat. Nem sózott és nem pörkölt magvakat!
  • Gyümölcsöket, bogyókat: almát, körtét, szőlőt, csipkét, kökényt
  • Állati zsiradékokat: marhafaggyút, sótlan szalonnát, ipari tepertőt, vajat, sótlan sonkát, túrót
  • Továbbá: főtt tésztát, főtt rizst, főtt zöldségeket, főtt répát, keményre főtt tojást, lisztkukacot

FONTOS: mi ne kerüljön a madáretetőbe?

Kenyér, kalács, liszt, kifli, zsemle, ropi, nyers tészta, gépsonka, száraz kutyaeledel, étkezési fűszerezett tepertő, morzsa, paprikás szalonna, sós és pörkölt magvak, sós sajt, csipszfélék, pattogatott kukorica, nyers rizs, nyers galuskatészta.

Telepítsünk odút az etető közelében

A téli madárvédelem korántsem merül ki a madarak táplálék-, és vízutánpótlásának biztosításában. Ennél jelentősen többet tehetünk az odúköltő énekesmadarakért azzal, ha odúkat is telepítünk az etetők közelében.

Ezek a fajok ugyanis a közhiedelemmel ellentétben nem csak a költési időszakban használják a fák üregeit, épületek hasadékait. Téli túlélési stratégiájuk fontos része a szélvédett, kiegyensúlyozott hőmérsékletű éjszakázó üregek akár közös használata is.

Idén először: madárodú- és madáretető-akció

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat térítésmentesen biztosít a lakosság részére – harmadik kerületi lakcímkártya bemutatása mellett – madárodút vagy madáretetőt.

Minden harmadik kerületi lakosnak lehetősége van igényelni 1 darab madárodút vagy 1 darab madáretetőt, a készlet erejéig.

Az akció időtartama: 2021. november 22–26.

Regisztrációs e-mail-cím (november 8-tól tudnak írni a címre): madarbarat@obuda.hu

Kérjük, a megadott e-mail-címre írják meg a nevüket és a pontos címüket, továbbá jelezzék, hogy odút vagy etetőt igényelnek-e. (Adatvédelmi tájékoztató)

A madárodúkat és madáretetőket átvenni az akció időtartama alatt Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet Pók utca 1. alatti telephelyén lehet hétköznapokon 8 órától 14 óráig.

Köszönjük, hogy Önök is partnereink abban, hogy megóvjuk Óbuda-Békásmegyer növény- és állatvilágát, és hogy egy jövőálló, fenntartható, környezetbarát harmadik kerületet építsünk.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság