Maradj mellette, simogasd, kösd le a figyelmét! – 12 jó tanács, hogyan óvhatjuk meg állatainkat félelemtől, balesettől a tűzijáték idején

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Tudjuk, sajnos a tűzijáték alkalmas arra, hogy félelmet keltsen madarakban, kutyákban és tulajdonképpen szinte minden állatban, ha annak a látványa vagy a hangja elér hozzájuk. Így az augusztus 20-i ünnep estéjét állattartók számára beárnyékolhatja az idegeskedés és az aggodalom, különösen tartva az esetleg bekövetkező balesetektől és tragédiáktól, és valamennyien szeretnék védeni állataikat a félelemmel kísért állapottól.

Így Gáspár Zsófi, az Óbudai Kutyás Egyesület vezetőjének tanácsai alapján összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat arról, hogyan óvhatjuk meg – elsősorban – kutyáinkat a tűzijátékkal járó kellemetlenségektől és hogyan előzhetjük meg, hogy nagyobb baj történjen.

 1. Amíg tart a tűzijáték lehetőleg ne sétáltassunk! Ha nem találunk más megoldást, azokat a kutyákat sem, akik nem félnek, ne gyermek vigye le az utcára. És legyünk tisztában azzal is, hogy az a kutya, aki tavaly nem félt a tűzijáték idején, idén megijedhet!
 2. Ha ekkor indulunk sétára, mindenképpen hámot és erős pórázt használjuk! És biléta legyen a kutyán, rajta pontos névvel és telefonszámmal, amelyen biztosan elérhetőek vagyunk mi vagy családtagunk. És jó, ha van nálunk egy plusz póráz is, talált kutya esetére.
 3. Mi magunk is vegyünk magunkkal biztosan működő, feltöltött telefonkészüléket, amikor kivisszük a kutyát az utcára! Így szükség esetén azonnal tudunk segítséget kérni, illetve más, bajba jutott kutyán segíteni, gazdáját értesíteni.
 4. Ha magányos kutyát találunk az utcán, fényképezzük le, és a lehetőségeinkhez mérten próbáljuk meg megfogni, de semmiképpen ne hagyjuk magára! Nézzük meg, hogy sérült-e. Ha van bilétája, hívjuk a rajta olvasható telefonszámot.
 5. Azzal is segíthetünk és levehetünk a terhet az állatmentők válláról, ha egy ügyeletes állatorvossal kiderítjük, hogy ki a megriadt és elkóborolt kutya gazdája. Ha tehetjük, amíg át tudjuk a gazdájának, addig fogadjuk be az állatot. (A harmadik kerületben az ügyeletes állatorvosok listája megtalálható az összes óbudai kutyafuttatóban, az etikett táblákon.)
 6. Ha nincs a kutyán biléta, vagy erőfeszítéseink ellenére sem tudjuk a gazdájával felvenni a kapcsolatot, kérdezzük meg a környéken sétáló embereket, hogy esetleg felismerik-e a kutyát, ismerik-e gazdáját.
 7. Szintén jó megoldás, ha face book posztot készítünk az állat fényképével a nagyobb helyi kutyás csoportokban, hogy minél előbb, minél többekhez eljuthasson a hír, illetve ők is tovább oszthassák azt más csatornákon.
 8. Ha sikerült megtalálni a gazdát, fontos, hogy a bejegyezés elejét módosítsuk, például egy „Már otthon van” felirattal. Egyébként a jó szándékú csoporttagok tovább osztják meg a hírt, immár feleslegesen, esetleg elvéve a helyet a még valós problémáktól.
 9. Ha a tűzijáték közelében lakunk, nem csak a sétálás időpontjának megválasztásával segíthetünk. Ne hagyjuk egyedül az állatot, és érdemes este elsötétíteni és olyasmit hallgatni, ami vélhetően eltereli a kutya figyelmét a kintről jövő fény- és hanghatásokról!
 10. A tűzijáték ideje alatt hagyjuk, had keresse meg az állat a számára biztonságos helyet a lakásban, akár az ölünkben, vagy hozzánk simulva! És ha ott jól érzi magát, ne mozdítsuk el, és simogassuk, beszéljünk hozzá így elvonva a figyelmét a kinti történésekről.
 11. Ha úgy ítéljük meg, hogy szükséges nyugtató gyógyszert beadni a kutyának, feltétlenül egyeztessünk állatorvossal! Különben járhatunk úgy, hogy ugyan az állat álmos lesz, de közben mégis rettegett… Tehát mindig állatorvos mondja meg, hogy miből mennyit adjunk be neki!
 12. Ha pedig családi házban lakunk, a kutyát a tűzijáték idejére ne hagyjuk a kertben, vigyük be a lakásba! Akkor is, ha a kutya egyébként a kerti életmódhoz szokott. Erre a kis időre neki is szüksége lehet biztonságos környezetre.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság