Maradnak a fák a Rómain ‒ Cél a természet megóvása és a nagyobb biztonság

Hírek Kiemelt hírek
Közzétéve:

Biztonságosabb, a természeti értékeket megőrző és nagyobb társadalmi támogatottsággal rendelkező nyomvonalat választotta a Főváros a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmének tervezésekor. Így több mint 700, a Római-partot ikonikussá tévő fát sikerül megmenteni. A döntést támogatja Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat is.

„Eldőlt, hogy megmenekülhet a pusztulástól Budapest egyik utolsó, természetközeli Duna-partszakasza, amely szinte az egyetlen olyan természetközeli hely, ahol a budapestiek szabadon élvezhetik a folyó közelségét. Fák a Rómain, gát a Nánásin” – idézte Karácsony Gergely főpolgármester a civil partvédők jelszavát a döntés ismertetése kapcsán, amelynek Óbuda-Békásmegyer adott otthont.

A Nánási út‒Királyok útján elhelyezkedő új védmű részletes továbbtervezése kapcsán Karácsony Gergely elmondta: fontosnak tartotta, hogy a gátról szóló vita ne érzelmi alapon vagy erőből dőljön el, hanem a lehetséges megoldások egyforma alaposságú vizsgálatával és a budapestiek minél szélesebb körének bevonásával. Az előző városvezetés idején egyik szempont sem teljesült, ezért bontakozott ki jogos lakossági tiltakozás a parti mobilgáttal szemben.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes többek között kiemelte, hogy a Nánási úti nyomvonal több szempont szerint is kedvezőbb: magasabban helyezkedik el, így több idő van felkészülni a védekezésre, emellett több mint 700, a Római-partot ikonikus hellyé tevő fa óvható meg így.

Dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere üdvözölte a főváros vezetésének döntését: „Egyetértek azzal, hogy az a verzió került kiválasztásra, amely egyszerre ad nagyobb biztonságot több tízezer helyi polgárnak, miközben megőrzi a közösség részére a Római-partot. A kerület az elmúlt három évben pályázatokkal segítette a part szépítését, fejlesztését célzó lakossági, civil kezdeményezéseket.”

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság