Március 21. a Down-szindróma világnapja – Bújjunk felemás zokniba!

Hírek
Közzétéve:

A Down-szindróma világnapját minden évben harmadik hó 21-én tartják. Ezen a napon különleges figyelemmel tekintünk a Down-szindrómával élő emberek teljesítményére, arra, hogy képesek dolgozni, képesek értéket teremteni, képesek döntéseket hozni a saját életükkel kapcsolatban, de ami a legfontosabb: képesek boldogan élni, mint bárki más.

Még egy jeles évfordulóra érdemes figyelnünk most: a magyarországi Down Alapítvány idén ünnepli a harmincadik születésnapját. Ebből az alkalomból, a világnaphoz kapcsolódóan az alapítvány összművészeti pályázatot hirdetett, ezzel is felhívva a figyelmet a Down-szindrómával élőkre és más, eltérő fejlődésmenetű gyermekre és felnőttre.

E napon (is) érdemes gondolnunk arra, hogy akkor teljes a világ, ha sokszínű, változatos és izgalmas. Ennek jelképe, hogy évről évre a világnapon felemás zokniba bújva indulunk útnak, megmutatva: nem vagyunk egyformák, és ez így van rendjén.

A kezdeményezés mellé Szinetár Dóra színművésznő is odaállt, néhány esztendővel ezelőtt a világnapon videóüzenetben is felhívta a figyelmet a Down-szindrómával élők helyzetére a világban, rajtuk keresztül pedig az elfogadás, az egymás iránti érzékenység és a figyelmesség fontosságára.

Végezetül álljon itt Faluhelyi Balázs: Down világnap című verse, amelyet az alapítvány művészeti pályázatának felhívására írt:

Gyógyíthatatlan betegség,

mert nincsen rá segítség.

Akik ebben benne vannak,

sokkal nehezen boldogulnak.

Alapítvány 30 éves lett,

értük rengeteget letett.

Isten áldja meg sokáig,

tartson hosszú időkig!

Az élet mindig csodás,

egy gyönyörű ragyogás.

Naptárban fontos lap,

itt van Down világnap.

(Mezőberény, 2021. február 26.)

dr. Tóta Krisztián: Igazából séf

Horváth Henrik

Bács Emese: Utasok XII.

Krizsán Cipra Kamilla

Bikkes Katalin

Korpás Ágnes

Ritli Róbert: Roland

(A pályaművek alatt az alkotók nevét, illetve a mű címét írtuk le. Nyitóképünk Mandovits László munkája.)

 

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat karácsonyi kampánya a Baltazár Színház művészeivel.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság