Március 25-én a görög forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékezünk

Hírek
Közzétéve:

„Szabadság vagy halál!” Az újkori görög történelem leghíresebb, legtöbbet idézett mondata.

1821. március 25-én e szavakkal tűzte ki Germanos érsek a görög szabadságharc zászlaját a peloponnészoszi Ája Lavra (Agia Lavra) kolostorra. A félszigetről indult felkelés szabadságharccá teljesedett ki, és a török hatalom véres, megtorló politikája sem tudta a függetlenségi mozgalmat elfojtani.

A függetlenségi törekvéseknek Európa-szerte, így az akkori Magyarországon is voltak hívei, a görög forradalom ügye mellett kiállt többek között Vörösmarty Mihály, Berzsenyi Dániel és Kölcsey Ferenc is. És a szabadságharc végül elérte célját, a több évszázados török megszállást megtörve megszületett az újkori független görög állam.

Tavaly a forradalom és szabadságharc kétszázadik évfordulóját ünnepelte Görögország és a Görögországon kívül élő, így a magyarországi görögség is. A magyarországi görög önkormányzatok, köztük a harmadik kerületi is minden évben tiszteleg az évfordulón.

Görög Nemzetiségi Önkormányzatunk egész évben azon munkálkodik, hogy a görög műveltség gazdag hagyományait megőrizze, és minél többünkkel megismertesse. Tavalyi Nemzetiségi napunkon többek között fellépett a Helidonaki Görög Hagyományőrző Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttes, amely akkor ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját.

Kisebbségi önkormányzatunk mellett kulturális intézményeink is elkötelezettek nemzetiségeink kultúrájának ápolása mellett. Így például az Óbudai Kulturális Központ rendszeresen ad otthont a Sirtos görög táncháznak. Legközelebb március 27-én, vasárnap 17 órától vehetünk élvezetes görög táncleckét, amely után lehetőségünk nyílik a tanultak gyakorlására is.

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság