Megelőzés és harc az előítéletek ellen ‒ December 1. az AIDS elleni küzdelem világnapja

Aktuális
Közzétéve:

December 1-ét 1988-ban nyilvánították az AIDS elleni küzdelem nemzetközi napjává. Az Egészségügyi Világszervezet így is a HIV-fertőzés és az AIDS elleni közös fellépésre kíván buzdítani, valamint az érintettek megbélyegzése elleni küzdelemre. A terjedés megelőzésének fontos része a HIV-szűrés, mely a harmadik kerületi lakosok számára a Szent Margit Rendelőintézet Bőrgyógyászat, bőr- és nemibeteg gondozó szakrendelésén érhető el.

 

Az AIDS (acquired immunodeficiency syndrome – szerzett immunhiányos tünetegyüttes) az immunrendszer betegsége, amely HIV-fertőzés (HIV: humán immundeficiencia-vírus) következtében, évek (körülbelül 10 év) alatt alakul ki. Azaz az AIDS a HIV-fertőzés lezajlásának utolsó szakasza.

A betegséget először 1981-ben írták le. Az 1980-as elején a HIV-fertőzöttek életkilátásai rendkívül kedvezőtlenek voltak: a fertőzés néhány éven belül az AIDS állapotáig romlott, majd hamarosan a halál is bekövetkezett, mára ez a helyzet jelentősen változott.

A korszerű terápia folyamatos kutatása mellett a megelőzés szintén a fertőzéssel és a betegséggel kapcsolatos munka ‒ köztük a felvilágosító kampányok ‒ középpontjában áll. Cél a biztonságos, egymásért felelőséget vállaló szexuális élet megfelelő korban való megismertetése.

A HIV-szűrés a terjedés és a korai felismerés leghatékonyabb eszköze a kezünkben. A Szent Margit Rendelő Intézetben a szexuális úton terjedő betegségek széles körű kivizsgálásra van lehetőség.

Akinek pedig kérdései vannak a HIV-fertőzésről, az AIDS-ről és egyéb nemi úton terjedő betegségekről egy országos, ingyenes, anonim telefonszolgálaton is segítséget kaphat.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság