Megemlékezés a kitelepített németajkú lakosság emlékére

Hírek
Közzétéve:

A Békásmegyeri Szent József templomban Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, Óbuda-Békásmegyer Német Nemzetiségi Önkormányzata, a “BRAUNHAXLER” Egyesület megemlékezést tartott a Németországba kitelepített civil németajkú lakosság emlékére.

A szentmisét követően ünnepi beszédet mondott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő. Beszédében így fogalmazott: „A kollektív bűnösség bélyegét ütötték akkor a magyarországi német nemzetiségre. Nagyhatalmi döntés nyomán űzte el őket szülőföldjükről a kiépülő kommunista diktatúra, fosztotta meg őket vagyonuktól, és ami még fájóbb volt, a haza biztonságától.

A haza erőszakos elvesztése, elvehette volna a magyarországi németségnek a Magyarországban való hitét is, de az erősebbnek bizonyult, mint az a politikai hatalom, amely ezt a szégyenletes döntést meghozta. Ez a közösség – ahogyan a küzdelmes évszázadokon át mindig is – hozzánk tartozott, máig megőrizte azt a biztos hitét, hogy ma is nemzetünk része.
Német nemzetiségünk ma ugyanolyan mélyen kötődik Magyarországhoz, mint ahogyan a kitelepítéseket megelőző évszázadokon át.

Magyarország és a magyarországi németség története közel ezer éve egybefonódik. Közös történelmünk, együttes országépítésünk tett összetartozó nemzetté bennünket.” – zárta szavait a miniszter.

Főhajtással és koszorúkkal emlékeztek meg az óbudai német nemzetiség tagjai, valamint Bús Balázs polgármester és Kelemen Viktória alpolgármester is.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Tiszta, virágos otthonunk, Óbuda-Békásmegyer 2023 – Átadtuk idei pályázatunk díjait

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Perlátorral a vízpazarlás ellen

Hírek
Közzétéve:

Utasvárók telepítése Óbuda-Békásmegyeren