Megéri tűzijátékozni szilveszterkor? ‒ Nem ajánljuk! ‒ Ha mégis szeretnél, összegyűjtöttük, mire figyelj!

Aktuális Kiemelt hírek
Közzétéve:

A tűzijátékok használata szigorú szabályokhoz kötött, hiszen mind a használójára, mind annak a környezetére komoly veszélyt jelenthet. Noha vannak szilveszternapján engedélyezett pirotechnikai eszközök, érdemes elgondolkodni: valóban csak így búcsúztathatjuk-e az óévet?!

Az engedélyezett pirotechnikai eszközök a kis robbanástól egészen hangos detonációig ‒ akár egy ágyúdörgéshez hasonló ‒ hangot adhatnak, és fényhatás is kísérheti őket. Mindez ‒ különösen, ha váratlanul érkezik a környezetünkből ‒ bármelyikünket megriaszthat, ám a csecsemők és kisgyermekek különösen érzékeny ezekre a hatásokra.

Ahogyan a háziállatok is igen megijedhetnek ezektől a hang- és fényhatásoktól, és ha menekülőre fogják, lehet, hogy olyan távolságba kerülnek gazdáiktól, hogy már nem tudnak hazatalálni. Minden évben van erre számos szomorú példa.

Ahogyan azokra a balesetekre is, melyek a nem kellően elővigyázatos tűzijáték-felhasználókat érik szilveszternapján. Ha mindezek ellenére valaki szeretne pirotechnikai eszközöket használni, összegyűjtöttük a legfontosabb szabályokat valamennyiünk biztonsága érdekében.

Tilos petárdát vásárolni, birtokolni, felhasználni! Ezt a szabályt megszegők szabálysértési eljárás keretében akár 150 000 forint bírságot is kaphatnak!

A pirotechnikai termékeket 1-4-ig terjedő osztályokba sorolják, ahogy növekednek a számok, úgy szigorodnak a használati feltételek is.

Az 1. pirotechnikai osztályba tartoznak a nagyon alacsony kockázatú és elhanyagolható zajszintű termékek, amelyeket zárt térben is lehet használni (ilyen például a tortagyertya, a recsegő, a lepke, a durranó-borsó). Ezeket a termékeket egész évben engedély nélkül megvehetik és használhatják azok, akik elmúltak 14 évesek.

A 2. pirotechnikai osztályúak szintén alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járnak, de ezeket már szabadban, behatárolt területen való használatra szántak (ilyenek például a római gyertya, a röppentyű, a tűzforgó, a vezető-pálcás rakéta, a szikraszökőkút, a vulkán). Ezek a termékek 16 éves kortól szintén egész évben megvásárolhatóak, a fiatalabbak viszont csak szülői felügyelet mellett használhatják.

A szilveszteri időszakra érvényes tudnivalók:

A 3. pirotechnikai osztályba tartozó termékek (ilyenek például a magas hatóanyag-tartalmú rakéták, telepek) közepes kockázattal járnak, és kizárólag szabadban, nagy nyílt területen használhatóak, zajszintjük nem ártalmas az emberi egészségre. Nagykorúak (18 éven felüliek) december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig felhasználhatják. A fel nem használt idetartozó termékeket a forgalmazónak vissza kell vinni.

petárdázni tilosA 4. pirotechnikai osztályba soroltak magánszemélyek által nem vásárolhatóak meg és nem működtethetőek. Ezek a termékek nagy kockázattal járnak, kizárólag pirotechnikus által használhatóak, zajszintjük nem ártalmas az emberi egészségre. Természetesen ebben az időszakban is csak ők vásárolhatják meg, ha rendelkeznek az ehhez szükséges engedéllyel.

És amire feltétlenül figyeljünk:

  • Csak engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátott terméket vásároljon!
  • A használati utasítását mindenképp át kell olvasni és betartani az abban foglaltakat!
  • Gyermekek ne férjenek hozzá a tűzijátékhoz!
  • Győződjön meg arról, hogy a kilövésnek nincs akadálya, és tartsa be a biztonsági távolságot!
  • A szabadtérre szánt termékeket zárt térben soha ne használja!
  • Legyen a közelben tűzoltó készülék ‒ de legalább egy vödör víz!
  • A háziállatokat tartsa bezárva!

Még egyszer hangsúlyozzuk, a legjobb elkerülni a pirotechnikai eszközök használatát, számos más módon köszönthetjük az újesztendőt!

/A részletes szabályozást a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII. 24.) Kormányrendeletet tartalmazza./

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság