Megfelelő síkosságmentesítéssel jelentősen csökkenthető a balesetek száma

Hírek
Közzétéve:

Bár az eddigi enyhe télnek köszönhetően kevesebb alkalommal kellett intézkednie a Felügyelet munkatársainak, mégis közel 1 tonna környezetbarát, zeolit őrleményt használtak el a kerületi közterületek síkosságmentesítésére.

A december, januári időszak enyhébb időjárásának köszönhetően a csúszós, síkos járdák ritkábban nehezítették meg a járókelők mindennapjait. Amikor mégis havazott vagy fagyott, a Közterület-felügyelet szerződött partnere intézkedett a Felügyelet hatáskörébe tartozó út- és járdaszakaszok síkosságmentesítése érdekében. Ezen területek körébe tartoznak a gyalogos forgalom által használt, főként az önkormányzati és egészségügyi intézmények, óvodák környékén lévő gyalogutak, járdák.

A szakszerű síkosságmentesítéssel a téli időszakban bekövetkező balesetek jelentős része elkerülhető. Ezért azokon a területeken, melyek síkosságmentesítéséért az ingatlantulajdonosok felelnek, a Közterület-felügyelet munkatársai folyamatosan ellenőrzéseket végeznek, s amennyiben hiányosságot tapasztalnak, felszólítják az illetékes személyeket a szükséges feladatok mielőbbi elvégzésére. Az ÓBKF munkatársai csak abban az esetben tesznek feljelentést, ha az ismételt ellenőrzés során is hiányosságot tapasztalnak.

A korábbi évekkel ellentétben eddig kevesebb alkalommal volt szükség síkosságmentesítő anyag szórására, így összesen 1 tonna zeolit őrleményt használtak el a Felügyelet munkatársai a közterületek karbantartására. Ez egy megközelítőleg 30 km-es útszakasz szórását jelenti, mely háromszor olyan hosszú, mint a Római-part. Az ÓBKF által használt környezetbarát, kisállatok mancsát is kímélő természetes zeolit olyan kiváló síkosságmentesítő ásványi anyag, mely a talajba szivárogva kifejezetten előnyös, javítja a növények nyomelemekkel való ellátását. Egyéb szórásra alkalmas, természetes anyagok még a Kálium-klorid vagy az ÚTKÁLI, a kis szemcséjű salak, a homok, a fűrészpor vagy a fahamu.

„A hirtelen bekövetkező fagyok, havazás esetén mindig gyors reakció szükséges, így minden évben már a tél kezdete előtt felkészülünk a síkosságmentesítő munkálatokra. A tavasz közeledtével ugyan új feladatok is várnak a Felügyeletre, de továbbra is felkészültek vagyunk egy váratlan időjárási helyzetre” – mondta Rácz Ferenc Péter, az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet igazgatója.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság