Meghalt Csukás István, Óbuda díszpolgára

Hírek
Közzétéve:

Egy napon született Andersennel, talán ez is predesztinálta, hogy bár hegedűművésznek, jogásznak, bölcsésznek is készült, mégis az egyik legnagyobb magyar meseköltő lett belőle.  Már tinédzser korában verseket írt, eleinte csak felnőtteknek. Döntő fordulat volt életében, a  Magyar Rádió versírópályázatán nyert első díj, mely író pályáját indította el.  Az 1960-ban alakult Fiatal Művészek Klubjának vezetője és egyik alapító tagja volt – Antal Imre, Szokolay Sándor és Kazimir Károly mellett. A Klub a szigorú ellenőrzések ellenére is a hazai művészellenállás központjává vált. Néhány újságíróként töltött év után 1968 és 1971 között a Magyar Televíziónál előbb dramaturg, majd „lefokozás” miatt, egy akkor indított gyerekhíradó, a Hétmérföldes Kamera országjáró munkatársa lett. Kormos István csábítására állt rá, hogy gyerekeknek is írjon. 1978-tól hét évig a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője, utána szabadfoglalkozású író. Verseskötetei mellett sorra jelentek meg gyermekregényei, mesekönyvei, verses meséi itthon és külföldön is.

Hallhatatlan mesefiguráit a gyerekek báb-és rajzfilmekből is megismerhették, több ifjúsági regényéből készült gyermekfilm. A hazai elismerések mellett a X. hollywoodi televíziós fesztiválon a Keménykalap és Krumpliorr című játékfilm megkapta a fesztivál nagydíját és Az Év Legjobb Gyermekfilmje címet is. 2015-ben, a magyar dráma napján Szép Ernő-különdíjat kapott a fiatal nemzedékek színpadi mítoszainak megteremtéséért.2013. szeptember végén avatták a Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági regényében szereplő valós személy, Bagaméri Mihály kisújszállási fagylaltárus bronzszobrát.

Számtalan díj és elismerés birtokosa, többek között a Nemzet Művésze Díj, Kossuth-díj birtokosa, Budapest díszpolgára, Prima Primissima Díjas. 1976 óta a III. kerület lakója volt, a kerület díszpolgára címet 2013-ban kapta meg.

Csukás István 83 éves volt.

 

Forrás: Wikipédia

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság