Megkezdődött a háromnapos óvodapedagógia konferencia

Hírek
Közzétéve:

Az elmúlt évekhez hasonlóan Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Oktatási és Kulturális Osztálya idén is megszervezte az Óbudai Óvodapedagógiai Napok elnevezésű szakmai programsorozatát, mely megnyitóját hatalmas érdeklődés mellett az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont Szindbád rendezvény termében tartották.

Az idei konferenciai előadásai az óvodai integráció köré csoportosulnak. Az előadások a gyógy- és fejlesztőpedagógiai módszerek, azok alkalmazásai és eredményei témakörben hangzanak el.

A megnyitón köszöntőt mondott Kelemen Viktória alpolgármester, aki beszédében kihangsúlyozta, hogy gyerekek adottságairól és képességeiről reális képpel kell rendelkeznie a pedagógusnak, mert csak így orientálhatók abba az irányba, mely megélhető sikerhez, és így a megfelelő önértékelés kialakításához vezeti őket. Ez egyszerű dolognak is tűnhet,- tette hozzá, majd így folytatta, mindannyian ismerjük azonban ennek a mostani kornak a generális problémáit.

Rámutatott,  hogy a rendszerváltás után egy olyan társadalmi berendezkedés alakult ki, amely az egyéni képességek és lehetőségek alapján nagyon különböző családokat termelt ki mára, és emiatt eltérő hátterű gyermekek kerülnek be az óvodákba, iskolákba. Az alpolgármester asszony szerint ezért még több energia, sok-sok egyedi, gyermekre szabott stratégia alkalmazása szükséges, hiszen a gyermekek felnőnek és egyrészt az otthonról hozott, másrészt az óvodától, alsó- közép- és felsőfokú iskoláktól kapott tudást fogják hasznosítani. Ki jobban, ki rosszabbul, tehetségtől függően, de tény – folytatta, holnap már ők lesznek a társadalom.

Kelemen Viktória a többi között arra is felhívta a figyelmet, hogy a felnőttek figyelme a kisebb gyerekeknek védelmet jelent, a nagyobbaknak pedig megerősítést abban, hogy döntéseikben nincsenek egyedül. Ez a figyelem az óvodákban, iskolákban is kijár nekik. A III. kerületi oktatási, nevelési intézményeink ezért nem lehetnek csupán oktatási- és főleg nem lehetnek gyermekmegőrzési centrumok. Hozzáfűzte, az önkormányzatnál tisztában vannak a pedagógusokra háruló feladatok súlyával, és azt is látják, hogy legtöbb intézmény igen komoly szakmai munkát végez, amiért köszönettel tartozunk nekik.

A kép bal oldalán: Marlokné Somogyi Ildikó, az önkormányzat Oktatási és Kulturális Osztályának vezetője, jobb oldalon: Kelemen Viktória alpolgármester asszony

Marlokné Somogyi Ildikó osztályvezető, aki korábban maga is fejlesztőpedagógusként dolgozott, személyes tapasztalatait osztotta meg az érdeklődőkkel, majd megnyitotta a szakmai előadássorozatot.

A hallgatóság elsőként Kárpáti Katalin gyógypedagógus előadásából arról értesülhetett, mikor is beszélhetünk sajátos nevelési igényű kisgyermekekről, hogyan történik fejlődésüknek vizsgálata és nyomon követése. Együtt könnyebb. Kooperációs technikák alkalmazása az integrálás megvalósulása érdekében témakörben Petőné Fekete Katalin tartott előadást a szerdai nap folyamán.

A mai és a holnapi napon az alábbi előadásokon vehetnek részt az érdeklődők:

2018. március 22.

9:00 – A fejlesztőpedagógus és az utazó gyógypedagógus együttműködésének lehetőségei az integrálás folyamatában

Helyszín: Óbudai Meseerdő Óvoda Szivárvány Tagóvoda (1033 Budapest, Meggyfa u. 14.)

Előadó: Schottner Orsolya, Szaukó Bernadett

9:00 – Kéz, láb, láb, kéz. Alapozó terápia

Helyszín: Óbudai Gyermekvilág Óvoda (1031 Budapest, Arató Emil tér. 2.)

Előadó: Szőke Gabriella

 

2018. március 23.

8:00 – Logopédia a mindennapokban

Helyszín: Cseresznyevirág Művészeti Óvoda Tagóvodája (1039 Budapest, Medgyessy Ferenc 1.)

Előadó: Beke-Nádas Éva

9:00 – Mocorogj velünk. TSMT torna

Helyszín: Cseresznyevirág Művészeti Óvoda Tagóvodája (1039 Budapest, Medgyessy Ferenc u. 1.)

Előadó: Göblyös Ágnes, Lejková Réka

9:00 – VízikalandoZOO. Differenciált megsegítés párhuzamos tevékenységek során

Helyszín: Óbudai Almáskert Óvoda Csicsergő Tagóvoda (1033 Budapest, Szérűskert u. 41.)

Előadó: Szauerné Baumann Mónika

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság