Megkoszorúzták Angel Sanz Briz emlékművét

Hírek
Közzétéve:

Egy éve avatták fel Angel Sanz Briz emlékművét Óbudán az Ángel Sanz Briz út és Záhony u. sarkánál. A Fővárosi Közgyűlés tavaly áprilisban döntött arról, hogy a korábbi nevén Jégtörő utcát Ángel Sanz-Briz útra nevezi át, ezzel is folytatva a sort, miszerint a Budai Alsó rakpart emléket állít neveivel az 1944-es nyilas terror üldözöttjeit mentő hősöknek és mártíroknak.

A spanyol diplomata, akit „budapesti angyal” néven is említenek, a II. világháború alatt a független Spanyolország ügyvivőjeként szolgált Budapesten. 1944-ben, „hivatalosan” Franco kormányától függetlenül, saját elhatározásból, segített mintegy 5000 magyar zsidót megmenteni a holokauszttól, azzal, hogy számukra spanyol útlevelet biztosított; kezdetben csak azoknak, akik azt állították, hogy szefárd eredetűek, később azonban minden üldözöttnek. E tevékenységéért 50 éve megkapta a Világ Igaza elismerést.

Az emlékmű avatásának egy éves évfordulóját felidézve emlékeztek meg Angel Sanz Brizről. A koszorúzáson részt vett D. José Ángel López Jorrín spanyol nagykövet, Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere.

A koszorúzáson elhangzott, hogy az októberi megemlékezéssel hagyományt kívánnak teremteni. Az emlékmű segít abban, hogy ne merüljön feledésbe egy szomorú történelmi tény, s mindemellett nem csak két országot köti össze, hanem a két népet is.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság