Megnyílt a Heltai Idősek Klubja

Hírek
Közzétéve:

Heltai2

Folyamatosan növekvő igény hívta életre a Heltai Jenő tér melletti, új, nappali ellátást nyújtó idősek klubját. A most felújított 270 nm-es épület már a harmadik az ilyen célú önkormányzati fejlesztések sorában, hiszen a közelmúltban nyitotta meg kapuit a Meggyfa utcai, illetve a Gázgyári lakótelepen található klub is. Amint arról Bús Balázs a kerület polgármestere köszöntőjében is szólt, e mostani rekonstrukció egy szélesebb körű köztér felújítás első megvalósult eleme. Hozzátette, hamarosan megújul az épület mellett lévő sétány és a környező zöldfelületek is. A jövőt illető tervekről szólva úgy fogalmazott, a közeljövőben a Pók utcai lakótelepen egy újabb idősek klubját szeretnének létrehozni. A statisztikai adatokat ismertetve elmondta: Magyarországon a 65 éves vagy idősebb népesség 1990 és 2014 között 13%-ról 18%-ra növekedett, és az előrejelzések szerint 2060-ra eléri a 29%-ot. Tavaly január 1-jén közel 1 millió 732 ezer 65 évesnél idősebb ember élt az országban. A városrész közösségépítő szándékai kapcsán jelezte,  a sokaság még nem közösség. „A közösség tagjai ugyanis felelősséget vállalnak egymásért, az erősebb a gyengébbért, a tehetősebb a szegényebbért, a fiatalok és idősek egymásért. A mi feladatunk az, hogy színtereket biztosítsunk, hogy lehetőséget teremtsünk a közösségek kialakulásához.”

A Tér_köz pályázat a főváros közösségi tereinek fejlesztését segíti. Ennek keretében helyi önkormányzatok juthatnak fejlesztési forráshoz. Erről beszélt Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, aki azt is megjegyezte, Óbuda-Békásmegyer kapta az egyik legnagyobb támogatást. Már tervezik a pályázat második, majd harmadik fordulóját is. A klub megnyitása kapcsán megállapította, hogy „Óbuda-Békásmegyeren legendásan idősbarát az ellátórendszer, illetve az önszerveződő közösségi csoportoknak nem csak anyagi, hanem egyéb támogatásokat is ad az önkormányzat”.

Heltai étkező

Az új, 100 fő befogadására alkalmas idősek klubja megnyitásával az érintettek lakókörnyezetükben gyalog is elérhetik a szociális szolgáltatásokat. A klub tagsága számára lehetőséget nyújt a közösségi együttlétre, a kikapcsolódásra, az aktív szabadidős tevékenységekre, az Heltai domborműegészséges testmozgásra, a kulturális igények kielégítésére, az egészség prevencióra, a szórakozásra, a tanulásra, a lelki fejlődésre, az egyéni képességek kibontakoztatására. Az idős klubtagok az intézményben koruknak és egészségi állapotuknak megfelelő meleg ételhez is hozzájuthatnak.
A minimal art stílusban felújított épületrészben egy klubtermet és egy szabadidőszobát alakítottak ki, melyek egybenyitás után konferenciateremként vagy táncteremként is működhet. A klubban recepciós tér, irodák és pihenőhelyiség, valamint egy étkező, akadálymentes illemhely és zuhanyzó  is található.

A klub Heltai Jenő nevét viseli. Az író egykori munkásságára az épület előterében felállított domborműve emlékeztet.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság