Megszaporodtak a trükkös lopások a kerületben

Hírek
Közzétéve:
Horváth Antal kapitányságvezető
Horváth Antal kapitányságvezető

Horváth Antal rendőr alezredes, kapitányságvezető az egyre szaporodó számú, elsősorban időseket érintő trükkös lopásokról és csalásokról beszélt. A tájékoztatás szerint a kerületben az elmúlt három hónapban, a korábbi visszaesés után, ismét megemelkedtek az ilyen jellegű esetek.

Korábban az volt a jellemző, hogy az elkövetők valamelyik közmű-szoláltató vagy az önkormányzat illetékeseinek adták ki magukat, így jutottak be az áldozatok lakásába és vittek el értékeket. Az utóbbi időszakban azonban egy másik trükkös elkövetési mód lett a jellemzőbb: az elkövetők az esti, éjszakai órákban hívják fel telefon az idős áldozatokat, és fiaként, lányaként, unokájaként mutatkoznak be. Hadarva, kapkodva, gyorsan elmondják, hogy baleset vagy tragikus esemény történt velük, amiért sürgősen készpénzre van szükségük. Elmondják, hogy azért elmenni nem tudnak, de egy ismerősüket perceken belül elküldik érte. A meglepett és megijedt sértettek pedig van, hogy odaadják így az értékeiket. Az elkövetők szinte mindig utcai fülkéből telefonálnak, a sértettek pedig többnyire nem tudnak személyleírást adni arról, akinek átadják az értékeiket, ezért a bűncselekmények felderítése nagyon nehéz.

A védekezés lehetséges módjairól a kapitányságvezető elmondta: fontos, hogy az idős emberek ne tartsanak otthon nagyobb mennyiségű készpénzt és értéket. Hasznos lehet, hogy a közvetlen hozzátartozóikkal megbeszélnek egy jelszót, aminek a bemondása nélkül nem adnak át másnak értéket, még akkor sem, ha a hozzátartozójuk nevében telefonál.

A kerületi kapitányság bűnmegelőzési munkájáról Trenkáné Csom Henrietta rendőr alezredes beszélt a fórumon. A kapitányság rendszeresen tart előadásokat az általános és középiskolákban iskolai erőszak, biztonságos internethasználat és drogprevenció témákban. De igény szerint szerveznek előadásokat szülőknek és a pedagógusoknak is a fenti témákban. Van lehetőség arra is, hogy a gyerekek megismerjék a kapitányság munkáját nyílt nap keretében. Erre a programra és az ismeretterjesztő előadásokkal kapcsolatban is várják az iskolák jelentkezését.

Oláh-Paulon László rendőr alezredes, a BRFK Bűnmegelőzési Osztály vezetője bemutatta a fórum résztvevőinek a rendőrség Teve utcai épületében kialakított bűnmegelőzési centrumot, ahol az érdeklődők szakértő segítségével ismerhetnek meg azokat a vagyonvédelmi, baleset-megelőzési eszközöket. Kipróbálható autó-, illetve motorszimulátor, akár olyan szemüvegben is, amely modellezi az ittas vezetést. A centrum oktatótermében előadásokat is tartanak, akár óvodás csoportok részére is előzetes bejelentkezés alapján, munkanapokon 8-16 óra között pedig szakértő segíti a látogatókat és mutatja be a kiállított eszközöket.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság