Megtartottuk az első lakossági fórumot – Ön mire fordítana a lakóhelyén tízmillió forintot?

Hírek
Közzétéve:

Összesen öt lakossági fórumot szervezünk a Közösségi Költségvetés 2023 keretében. Az első alkalomra Csillaghegyen került sor március elsején. Köszönjük, hogy velünk tartottak, és együtt gondoltuk át a fejlesztési javaslatokat.

Egy-egy ilyen találkozó mindig azért rendkívül hasznos, mert nemcsak rengeteg jó és értékes fejlesztési javaslat hangzik el, de ezeket van mód meg is vitatni. Sőt azokról az ötletekről, kérdésekről is van lehetőség beszélgetni, amelyek ugyan nem férnek ebbe a keretbe – vagy nem is feltétlenül tartoznak az önkormányzat hatáskörébe –, de az itt élőknek fontos.

Köszöntőjében dr. Kiss László polgármester is ezt emelte ki. Mint mondta, egy-egy ilyen lakossági fórum során részletes problématérkép is kirajzolódik, és ha a felvetések egy része túl is feszíti a Közösségi Költségvetés kereteit, minden javaslat értékes javaslat, és minden jelzés fontos jelzés. A polgármester ismertette a legfontosabb tudnivalókat az idei programról, és köszönetét fejezte ki, amiért évről évre markánsan nő mind a beküldött javaslatok, mind pedig a szavazatok száma. A beérkező javaslatok feldolgozása, majd a szavazatok áttekintése során, mint mondta, évről évre az a tapasztalat: a helyiek felelősen döntenek, és nagyon is össze tudnak fogni egy-egy projekt sikeréért.

Burján Ferenc alpolgármester is hangsúlyozta köszöntőjében, a tény, hogy már negyedjére tudja az önkormányzat útjára indítani a Közösségi Költségvetést, egyértelműen azt üzeni: az itt élők szívesen vesznek részt a közös ötletkidolgozásban és a közös döntésekben. Az alpolgármester kiemelte: egyedülálló, hogy végre nemcsak a javaslatok, de a döntések is helyben születnek, az itt élőket bevonva, velük együttműködve, hiszen, mint mondta, „ki más tudhatná jobban, mire van itt helyben szükség, mint az itt élők”. A százmilliós keretösszeg sorsáról idén is az óbuda-békásmegyeriek fognak határozni.

A Városfejlesztő munkatársai Hámori Péter vezetésével ezután részletesen ismertették az este programját, a rendelkezésre álló oktató kártyajáték menetét és szabályait, ezt követően pedig a különböző asztaloknál megindult a közös munka, azaz a közös gondolkodás, érvelés, egymás meggyőzése.

A lényeg, hogy egy-egy javaslatot különböző szinteken mértek meg a csoportok tagjai: belefér-e a keretösszegbe, hasznos-e más számára is, el tud-e készülni a rendelkezésre álló idő alatt stb.

Végül összegezték és ismertették a csoportok, hogy mire jutottak, és egy-egy javaslatot részletesebben is bemutattak: volt szó fedett buszmegállók telepítéséről, parkgondozásról, szelektív hulladékgyűjtők kihelyezéséről, felnőttek számára (is) nyitva álló „közösségi sószobáról”, utazó könyvtárról, intézményi bejáratok felújításáról és sok minden másról.

Nagyon köszönjük, hogy velünk tartottak, és megosztották velünk a véleményüket, az ötleteiket.

A javaslatokat április elsejéig várjuk, a szavazás pedig majd május elsején kezdődik.

 

Következő lakossági fórumunkra is várjuk Önöket szeretettel az Óhegy Klubházban.A további alkalmakról ITT találnak összefoglalót.

 

Ne feledjék: a mi otthonunk, a mi döntésünk.

dr. Kiss László, lakossági fórum, Csillaghegy

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság